2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Criza financiara loveste debitorii

Criza financiara loveste debitorii

»  Vremea concurentei pentru cota de piata a trecut: bancile au scumpit in aceasta luna cu 1-2 % toate tipurile de credite.

Potrivit unei monitorizari efectuate pe site-ul www.conso.ro, fata de sfarsitul lunii septembrie dobanda anuala efectiva (DAE) medie pentru imprumuturile ipotecare in lei crescuse la inceputul saptamanii trecute de la 15,9% la 17,6% (deci cu peste 10%). Nici cei cu imprumuturi de nevoi personale fara ipoteca nu scapasera mai ieftin (de la 23,2%, DAE urcase la 25,6%) mai putini afectati fiind cei cu imprumuturi auto (DAE a crescut la 18,2%, pornind in urma cu aproape o luna de la 17,1%) si creditele de nevoi personale cu ipoteca (avans de 1.5%, de la 17,1% la 18,6%). Pentru imprumuturile in euro, cea mai mare scumpire s-a produs pe segmentul creditelor de nevoi personale fara ipoteca, unde dobanda anuala efectiva a urcat cu 2,9%, de la 18,4% la 21,3%, deci o scumpire de 15%!

 

Costurile imprumuturilor ipotecare in euro au urcat insa mai lent – de la 10,9% la 11,8%, iar cei cu credite auto au scapat din nou ieftin, cu un plus de numai 0,2%. Atentie! O parte din banci acorda cu mai multa zgarcenie imprumuturi pentru achizitia autoturismelor.
Cum se explica aceste scumpiri? Dobanzile pe piata interbancara au ramas sus in ciuda unor reduceri ale dobanzii de politica monetara in spatiul euro, SUA, Anglia, Elvetia, China etc. Foamea de lei si teama de contraparte s-au simtit si pe piata interbancara locala. Firesc, au inceput sa urce dobanzile de referinta – Robor, Euribor, Libor.

 

Cum o parte a imprumuturilor au dobanda legata de un indice de referinta, bancile si-au pus instantaneu debitorii la plata, nimeni nemaifiind dispus acum sa suporte, in mod promotional, diferenta. Au crescut si dobanzile care nu erau legate in mod explicit de un indice, sintagma "in functie de politica bancii" fiind acoperitoare pentru orice scumpire a creditului, indifent cat de mare. Mai mult, au existat chiar restrictionari ale creditelor precum in cazul Piraeus, Bancpost, Raiffeisen Bank, semn ca foamea de lichiditati e mai mare decat tentatia de a "lega" noi debitori la costuri mari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă