20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial1.300 de nevoiasi, inrolati politic cu ajutoare de la Guvern

1.300 de nevoiasi, inrolati politic cu ajutoare de la Guvern

» Un numar-record de persoane, peste 1.300 din toata tara, au primit, la sfarsitul lunii septembrie, prin hotarare de guvern semnata de Paul Pacuraru, Cristian David, Varujan Vosganian si premierul Tariceanu, ajutoare electorale de 20 miliarde lei vechi. Judetele dominate de PNL si PSD au fost si de aceasta data favorizate. La fel
ca si sectorul 5 al Capitalei. "Romania libera" a mers la cateva adrese din Capitala sa vada cum au primit bucurestenii ajutoarele financiare ale Executivului.

De mai bine de trei ani nu a mai gustat carne de vita. Sta singura intr-o garsoniera de pe soseaua Giurgiului si cauta, cu o pensie de un million de lei, sa faca fata diabetului, parezei si poliartritei. Maria Dedu este una dintre cele peste 1.300 de persoane care, pe final de mandat al Cabinetului Tariceanu, s-au bucurat de bunavointa guvernamentala primind intre 500 si 15.000 RON. Ajutoarele financiare aprobate in numar-record in ajunul alegerilor sunt cele mai mari de acest fel din ultimii doi ani de guvernare: aproape doua milioane lei (peste jumatate de milion de euro). Iar lotul caruia i se adreseaza de departe bate recordul ca numar de beneficiari. Majoritatea banilor pentru persoanele defavorizate au mers in judete liberalo-pesediste, in timp ce in fiefurile PD-L anchetele sociale nu au gasit prea multi nevoiasi. Iar ca meniul sa fie complet, ajutoarele guvernamentale nu par sa reflecte problemele reale ale celor defavorizati.

"Nu imi ajung la nimic"
Norocul Mariei Dedu este ca locuieste in aceeasi garsoniera de 37 de ani, de cand se construia blocul. "Am un baiat la etajul 1, imi da o sacosa cu lapte, branza, de la tara, pentru diabet, si nici nu am cuvinte sa spun cat ma ajuta vecinii de pe scara asta." Femeia in varsta de 65 de ani a primit luna trecuta 500 de lei din ajutoarele financiare destinate "familiilor si persoanelor singure". "Nu imi ajung la nimic", se plange Maria. Femeia locuieste pe soseaua Giurgiului si are de ani buni aceeasi pensie: o suta de lei noi. Maria Dedu i-ar vota in continuare pe candidatii PNL, dar cu o conditie: "macar cate ceva la pensii sa mai dea si ei". Pe Tariceanu il vede ca pe "un baiat dezghetat".

"Cu Tariceanu votez!"
Ana Ignat, o pensionara de pe Bd. C-tin Brancoveanu, pare convinsa ca-i va vota pe actualii guvernanti. Din pat pana la usa veche din lemn a apartamentului sau ii ia cam jumatate de minut. Batrana se chinuie, sprijinita de tocul usii de la intrare, sa spuna ca are poliartrita si ca ajutorul de 1.500 lei primit de la Guvern il foloseste "la doctori, la Barzesti si la Filantropia". Ana Ignat este multumita de ce a facut Guvernul pentru ea. Inainte il vota pe Ion Iliescu, insa in 2004 a votat cu Alianta D.A. "Voi merge la vot, nu am lipsit niciodata, tot cu Tariceanu votez", ne-a spus femeia.

O situatie care ridica semne de intrebare privind anchetele sociale in baza carora s-au acordat ajutoarele este cea a lui Radu Ioan, de pe Bd. C-tin Brancoveanu nr. 101. Are ferestre de termopan, ghiul de aur la deget, iar sotia poarta si ea cercei grei din metalul pretios. A primit mai mult decat Maria, 600 lei, insa isi aminteste mai repede de tigari decat ca este bolnav. "Ce sa intelegi din suma asta? Numa’ intretinerea… si tigarile, care te duce la 100 si ceva de lei", spune acesta, moment in care sotia il ajuta: "si medicamentele".

Intrebat pentru ce i-au fost repartizati banii, barbatul ne spune ca sufera "cu capul, cu astea, e mai multe, complicatii" si ca s-ar muta in sectorul 5 condus de Marian Vanghelie, pentru ca "ala da ajutoare la oameni de zici: «Doamne, ce-i asta?»". Ioan are o pensie de 440 lei si e suparat pe Guvern ca, desi mareste pensiile, "cresc toate alea". Dupa ce trage cu pofta din tigara si se gandeste pret de cateva secunde, barbatul spune: "Nu stii, domne, pe cine sa votezi la alegerile astea. Daca PSD s-a aliat cu PC, s-ar putea sa faca ceva".

» Si banii au culoare politica
In judete in care PD-L si-a adjudecat consiliile judetene, persoanele singure din Hotararea nr. 1094 din 18/09/2008, beneficiare ale marinimiei guvernamentale, sunt aproape de negasit: trei oameni din Alba, cate patru in Arad si Caras-Severin, opt clujeni, trei din Maramures si alti trei din Mehedinti. Recordul il stabileste insa judetul Tulcea, cu o singura persoana. Cand vine vorba de judete rosii si liberale, lucrurile stau exact pe dos. In Giurgiu, unul dintre judetele controlate de PNL, au mers bani pentru 218 persoane. La fel, in Hunedoara au fost ajutate 63 de persoane. Intr-o situatie similara este Buzaul, judet in care, desi PSD controleaza CJ, o buna parte din primarii sunt liberale: 77 de persoane au beneficiat de ajutoarele guvernamentale.

In alte doua judete bicefale PNL-PSD, Calarasi si Bacau, functioneaza logica numerelor mari: 53 de cetateni din Calarasi si 67 de bacauani. Banii aprobati acum doua luni au mers in 38 de judete. Scenariul alocarii fondurilor se repeta in Capitala. In sectorul 3, condus de primarul Liviu Negoita, fieful bucurestean al democrat-liberalor, Guvernul a dat cele mai putine ajutoare: 14.

Cele mai citite

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă