20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialMiliardele de euro din conturile UE asteapta proiecte

Miliardele de euro din conturile UE asteapta proiecte

» Regiunea 2 Sud-Est sta mai bine decat Bucurestiul la proiectele cu finantare europeana, dar cu numai 95 de proiecte selectate din 144 depuse, e clar ca e loc de mai bine.

Regiunea 2 sud-est, formata din judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, sta ceva mai bine la proiectele depuse pentru reabilitarea infrastructurii de transport, pentru ca este intre regiunile pentru care a fost oprita primirea de noi proiecte. Incepand cu 16 octombrie, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL) a suspendat primirea de proiecte pentru reabilitarea infrastructurii de transport, iar motivatia acestei masuri este cel putin surprinzatoare in raport cu situatia devenita de notorietate publica in ultimii doi ani, ca nu avem proiecte in baza carora sa atragem fondurile europene. In ceea ce priveste reabilitarea infrastructurii de transport, in anumite zone din tara avem mai multe proiecte decat milioane de euro de cheltuit.

 

Suspendarea primirii proiectelor este valabila insa numai pentru Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est si pentru regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Vest, adica in Dobrogea, sudul Moldovei si nord-estul Munteniei, in nordul Moldovei si in Caras-Severin. Probabil ca autoritatile din celelate regiuni nu sunt prea interesate de reabilitarea drumurilor, pentru ca asteapta "finalizarea" autostrazilor! Conform directoarei Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional (POR), Valentina Radoi, la nivel national au fost depuse 126 de proiecte, a caror valoare depaseste cu mult fondurile alocate prin POR pentru  perioada 2007-2013. Pentru proiectele depuse pe axa 2, care au impact local si regional si au fost deja evaluate tehnic si financiar dar nu ar putea primi finantare, din cauza insuficientei fondurilor, MDLPL incerca sa gaseasca surse de finantare, o prima posibilitate fiind finantarea in cadrul unui program national ce va putea fi demarat la sfarsitul anului 2009 sau inceputul lui 2010, cand dupa evaluarea POR, fondurile necheltuite sa fie redistribuite.

 

Conform direc-toarei Valentina Radoi, axele care nu au atras pana acum din partea regiunilor de dezvoltare sunt axa 3 – imbunatatirea infrastructurii sociale, unde pentru imbunatatirea dotarii cu echipamente a SMURD nu a fost depus decat un singur proiect de 13 milioane euro, de catre Regiunea de Dezvoltare Centru si axa 4 – dezvoltarea mediului de afaceri, unde nu a fost depus pana acum nici un proiect pe domeniul de interventie care se refera la reabilitarea siturilor poluate si redarea lor circuitului economic si social. La depunerea de proiecte, cel mai prost sta Bucurestiul, Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov neavand, nici pana la acest moment, vreun proiect contractat. Regiunea 2 Sud-Est sta destul de bine in raport cu Capitala, pentru ca au fost inregistrate pana acum 144 cereri de finantare, din care 95 numai au fost selectate si se afla in proces de evaluare.

 

Galatiul a promovat doar 5 proiecte, in valoare de 125 milioane lei. De la lansarea POR, pe 12 iulie 2007, si pana in prezent, la nivelul intregii tari au fost depuse 1.134 de proiecte, in valoare totala de 2,154 miliarde euro, din care valoarea totala a granturilor este de 1,653 miliarde euro.

Cele mai citite

Cererea de contabili pe piața muncii, în creștere semnificativă; salarii de până la 25.000 de lei brut

Poziția de contabil continuă să fie una dintre cele mai căutate pe piața muncii, nefiind afectată de avansul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale (AI),...

Cadouri care spun „te iubesc” fără cuvinte: idei creative și personalizate

Cadourile au un mod special de a spune lucruri pe care uneori cuvintele nu le pot exprima. De multe ori, un dar bine ales poate...

Femeie reținută sub acuzația de înșelăciune prin metode de vrăjitorie. Prejudiciul este de 7.000 de euro

O femeie de 40 de ani a fost reţinută de poliţiştii din Bucureşti sub acuzația că ar fi înşelat un bărbat prin metode specifice...
Ultima oră
Pe aceeași temă