2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Greva" vanzatorilor. Ba nu, a cumparatorilor

„Greva” vanzatorilor. Ba nu, a cumparatorilor

» La sfarsitul saptamanii trecute, actiunile spanzurau in "ask"-uri; marti s-a intors roata: nimeni nu mai vindea. Miercuri panica a revenit.

» BRD a redus turatia: profitul la 9 luni a urcat cu "doar" 19% fata de trimestrul trei din 2007, semn ca petrecerea s-a terminat in sectorul bancar.

» Volatilitatea excesiva poate curata in aceasta perioada investitorii fara experienta: este recomandat sa luati gradual pozitii, de-a lungul a mai multe sedinte de tranzactionare.

Un plan curajos de garantare a tranzactiilor interbancare in spatiul UE si intentia SUA de a prelua pachete de actiuni la cele mai mari banci americane au generat un val de optimism pe toate pietele de capital. Am vazut aprecieri de 11% pentru indicele DJIA luni, ±13% pentru Nikkei 225 si cresteri de peste 10% in primele doua zile ale saptamanii pe marile burse din Europa. Am vazut la fel de repede corectii de 8% in SUA (miercuri). BVB a reusit la randul sau un tur de forta, indicele BET-FI urcand cu peste 25% in primele doua zile ale saptamanii. Primele raportari macroeconomice si corporatiste care au inceput sa intre in piata incepand de miercuri dau o imagine mai clara asupra trendului pe termen scurt la bursa: n-am scapat de scaderi. Este posibil insa sa nu mai asistam la panica din sectorul bancar, criza financiara urmand sa fie inlocuita treptat cu o recesiune globala, SUA fiind in pragul unei raportari a PIB-ului in scadere.

BRD a profitat de gura de oxigen pe care au primit-o bursele si a anuntat mai devreme rezultatele la 9 luni. Doar aparent spectaculoase (includ profitul de 62 milioane euro rezultat din vanzarea Asiban, tranzactie care nu se va repeta insa in fiecare an), acestea consemneaza o incetinire a ritmului de crestere, tendinta inceputa de la jumatatea anului. Profitul operational a fost asadar de 223 milioane euro, cu doar 19% mai mare decat in perioada similara din 2007, dupa ce la 6 luni avansul era de 32% fata de perioada similara a anului trecut. In curand bancile romanesti vor cobori, se pare, cu picioarele pe pamant si vor ramane cu o singura cifra in dreptul cresterii profitului. Cine s-a repezit sa cumpere actiuni marti, a avut serioase semne de intrebare asupra oportunitatii deciziei sale doar o zi mai tarziu, cand am asistat la prima corectie. Micii investitori  intra de regula cu toti banii la cumparare, prinzand de multe ori chiar maximele.

 

Iata o strategie mai sanatoasa de investitii: cumparati initial de numai 10% din bani si asteptati una-doua zile. Daca sunteti pe trendul pietei, mai cresteti usor expunerea. Continuati sa investiti cat timp piata va valideaza plasamentul si fiti pregatiti sa marcati profitul cand apar semne de intoarcere a trendului (scaderi pe volume mari de exemplu). In cazul in care piata scade dupa prima transa investita, asteptati pana cand atingeti o pierdere de cel mult 10% si vindeti. In acest fel nu riscati decat 1% din capital si puteti incerca dupa o anumita perioada sa reveniti cu sanse mai mari de a fi pe trend.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă