16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTargul Milionarilor de la München sfideaza criza

Targul Milionarilor de la München sfideaza criza

» Deschiderea Targului Milionarilor a fost primita cu proteste.

» Etalarea de produse de lux in plina criza financiara este considerata o sfidare.

Dupa Shanghai, Moscova si Amsterdam, anul acesta a venit randul orasului München sa gazduiasca "Targul Milionarilor", la care pot fi admirate noutatile din industria luxului, de la fete de masa brodate cu 550 de diamante sau trabucuri invelite in foita de aur la avioane private si iahturi.
Intrarea costa 39 de euro, targul fiind accesibil si pentru curiosii dornici sa intre pe "terenul de joaca" al celor bogati si celebri, cu atat mai mult cu cat editiile anterioare au atras vedete ca actritele Joan Collins si Elizabeth Taylor sau cantaretul Bryan Ferry. Nu toti s-au lasat insa incantati si "orbiti" de stralucirea pietrelor pretioase sau de reflexiile metalizate ale automobilelor de lux. Militantii retelei de organizatii München Sozialforum considera ca organizarea "Targului Milionarilor" pe fondul crizei financiare internationale este o sfidare, motiv pentru care au organizat o serie de manifestari de protest sub sloganul "afisarea bogatiei ne face greata".

 

Langa sala de expozitii a fost organizat un "targ de sclavi" simbolic, pentru a protesta impotriva salariilor mici si a adancirii fisurii dintre bogati si saraci. Nu lipsesc cantecele si lozincile anticapitaliste, la care s-au adaugat scheciuri inspirate de falimentul bancilor. "Nu avem de gand sa abordam milionarii sau vizitatorii atrasi de ideea de a deveni milionari. Vrem doar sa atragem atentia asupra gradului de saracie care exista in tara aceasta si in lume in general", a declarat Walter Listls de la München Sozialforum. Cu toate asigurarile militantilor ca nu vor incerca sa se apropie de sala de expozitii sau de vizitatori, politia a luat masuri de siguranta, inconjurand locul in care are loc targul.

Aproximativ 100 de firme isi expun pe 16.000 de metri patrati produsele, "la créme de la créme" a industriei de lux, targul fiind o oportunitate pentru afaceri profitabile in aceasta perioada de criza. Recordul este detinut pana acum de editia de la Moscova a "Targului Milionarilor", care s-a incheiat cu un bilant de vanzari in valoare de 500 de milioane de euro. Contractele importante ar fi o gura de oxigen pentru companii, cu atat mai mult cu cat unele au primit, in ultima vreme, mai multe vesti proaste.

De exemplu, producatorii germani de automobile au fost informati ca guvernul de la Berlin nu are in vedere un "plan de salvare" pentru sectorul auto, desi acesta a fost unul dintre primele afectate de criza financiara. Compania Daimler a anuntat ca va desfiinta 3.500 de locuri de munca in America de Nord si a oprit productia in fabrica de la Sindelfingen, cea mai mare din Germania. Opel a inchis doua fabrici avand in total 6.500 de angajati, iar BMW a anuntat inchiderea unei mari uzine din Leipzig.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă