26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialJaf din banii orfanilor la Consiliul Judetean Galati

Jaf din banii orfanilor la Consiliul Judetean Galati

Presedintele Cj Galati, Eugen Chebac, face eforturi pentru a o mentine in functie pe Marinela Dobrea, sefa Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DGASPDC) Galati, in pofida dezvaluirilor Curtii de Conturi si Garzii Financiare despre afacerile oneroase derulate pe banii destinati copiilor asistati, a neregulilor constatate de Inspectia Sociala in ceea ce priveste asistenta maternala si a dezvaluirilor din presa in legatura cu spagile de 1.000 euro incasate pentru "repartizarea" copiilor in plasament familial. Dupa ce Curtea de Conturi a descoperit varful aisbergului, un "tun" de 1,68 miliarde de lei vechi, un raport al Garzii Financiare Galati aduce noi dezvaluiri despre dimensiunile jafului de la DGASPDC.

 

Din constatarile comisarilor rezulta ca Raluca Dobrea, fiica directoarei, angajata pe post de referent la Serviciul Monitorizare, este implicata in afaceri de peste 400.000 de euro, derulate prin firmele prietenului sau, stefan Cristea. Prima dintre firmele prietenului, Vest Invest SRL, a derulat un contract de 383.000 lei, iar cealalta, Kerkira SRL, 4 contracte in valoare de 241.000 euro, in majoritatea Raluca Dobrea ocupandu-se de intocmirea facturilor. Raluca Dobrea a facturat prin Kerkira catre Petantic SRL marfuri cu adaosuri comerciale de la 49% la 562%, marfuri care apoi au fost refacturate catre DGASPC Galati. Petantic, fima care are ca obiect de activitate comercializarea produselor siderurgice, a incheiat cu DGASPDC doua contracte de furnizare de cazarmament, in valoare de 19.000 de euro, si imbracaminte, de 34.000 de euro.

 

Adaosurile comerciale la aprovizionarea hainelor destinate copiilor asistati sunt demne de "Cartea Recordurilor": la jachete de iarna – 200%, camasi – 230%, chiloti fete – 360%,  manusi – 700%. Administratorul Petantic SRL,  Doru Grigore, le-a declarat comisarilor GF ca nu a vazut nici o hartie, de toate ocupandu-se stefan Cristea, care l-a asigurat ca totul este legal. Surse din cadrul DGASPDC spun ca la Petantic este contabila Maria Parlog, prietena a directoarei Marinela Dobrea si angajata ca referent la Directia Patrimoniu din cadrul DGASPDC. Fiica Mariei Parlog, Catalina Parlog, a fust pusa sefa la compartimentul care se ocupa de recrutarea asistentilor maternali, iar fiul Mariei Parlog, Calin Parlog, prietena lui Calin si sora prietenei lui Calin sunt angajati ca referenti in cadrul aceluiasi compartiment. 

 

Aceleasi surse au mai relatat ca aprovizionarea cu produse din carne este facuta de firma Procedo SRL, al carei patron este sotul alteia dintre prietenele si angajatele directoarei Dobrea, Ioana Hamza, angajata in functia publica de referent superior in cadrul Compartimentului de Audit. Salariatii directiei spun ca Hamza nici nu prea da pe la serviciu, dar este acoperita de prietena ei, Marinela. In acelasi context clientelar au fost incheiate si contractele cu firmele Costelina SRL si Floramix SRL, la care este contabila Ilenuta Filip, functionar public, sef Serviciu Financiar-Contabilitate in cadrul DGASPDC. Nora si fiica patronului de la Costelina SRL sunt si ele angajate ale DGASPDC. Maria Parlog si Ilenuta Filip nu ar avea dreptul sa se ocupe de contabilitatea unor SRL-uri, din moment ce sunt functionari publici.

» Directoarea Marinela Dobrea nu numai ca a refuzat sa ofere un punct de vedere in legatura cu acuzatiile din raportul Garzii Financiare, dar chiar i-a agresat pe ziaristi, incercand sa le smulga camerele si reportofoanele jurnalistilor locali pentru ca au "indraznit" sa ii solicite opinia.

Cele mai citite

Cererea de contabili pe piața muncii, în creștere semnificativă; salarii de până la 25.000 de lei brut

Poziția de contabil continuă să fie una dintre cele mai căutate pe piața muncii, nefiind afectată de avansul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale (AI),...

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar de 375 milioane de dolari

Statele Unite vor trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de...

A rămas împotmolit cu mașina în noroi, după ce a fost urmărit de poliție

Un bărbat în vârstă de 30 de ani fără permis de conducere care a condus o autoutilitară înmatriculată în Franţa, care nu avea asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă