17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUltranationalistii ucraineni vor sa se mute pe Insula Serpilor

Ultranationalistii ucraineni vor sa se mute pe Insula Serpilor

Un grup de activisti ai gruparii ucrainene "Bratstvo" ("Fratia") in frunte cu liderul formatiunii, Dmitri Korcinski, a depus saptamana aceasta o cerere la Administratia regionala Odessa pentru a obtine dreptul de a locui permanent in Insula Serpilor, relateaza vineri portalul LigaBiznesInform, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al partidului "Fratia" (ultranationalist), noua membri din conducerea formatiunii intentioneaza sa se instaleaza cu traiul in Insula Serpilor si sa se inregistreze aici cat de curand.

Recent, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga s-a incheiat faza orala a procesului privind delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor si a zonelor economice exclusive intre Romania si Ucraina in Marea Neagra, aminteste agentia de presa citata. Decizia defintitiva a judecatorilor internationali, care va avea caracter irevocabil, este de asteptat sa fie comunicata la inceputul anului viitor.

Principala miza a disputei dintre Kiev si Bucuresti o constituie zacamintele de petrol si gaze din platoul continental al Insulei Serpilor, apreciaza portalul mentionat. Ucraina sustine ca formatiunea maritima este o insula si de aceea trebuie luata in considerare la delimitarea zonei economice. Romania, in schimb, insista ca Insula Serpilor este o stanca, fara resurse proprii de apa potabila si improprie traiului cotidian si fara activitate economica proprie, de aceea, in opinia sa, formatiunea stancoasa nu trebuie sa conteze la trasarea liniei de delimitare a zonei economice, Ucraina pierzand in acest caz cea mai mare parte a zacamintelor de petrol si gaze din platoul continental al insulei, estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze si 10 milioane de tone de petrol brut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă