2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum te protejezi de scaderea leului

Cum te protejezi de scaderea leului

»  Speculatiile prin casele de schimb sau licitatiile interbancare au dezavantajul comisioanelor mari.

Sa presupunem ca ati economisit pana acum in lei, tentat de dobanzile bune si de tendinta de apreciere a monedei nationale din ultimii ani. Ati  avut insa surpriza sa vedeti in aceasta saptamana cum euro se apropie de 4 lei, inghitind in cateva zile toata dobanda dvs. acumulata in ultimele 9 luni. Primul impuls este sa alergati la banca, la casa de schimb sau la licitatiile organizate pe piata interbancara (pentru sume mai mari de 10.000-20.000 euro). N-o sa va convina, insa, ce vedeti acolo; marti, de pilda, la CEC, in sistemul de negociere, la ora 10.30, banca oferea un curs de 3,89 lei/euro la cumparare si 3,97 la vanzare, timp in care pe piata interbancara cotatiile erau de 3,92-3,93 lei/euro (la casa de schimb a bancii se cumpara euro cu 3,88 lei si se vindea putin peste 3,97).

 

Deci, peste 1% castig pentru banca peste ceea ce tranzactiona in piata reala, un "bonus" pe care nu multi sunt gata sa-l accepte. Exista insa o solutie pentru cei care vor sa profite de deprecierea leului (nu va grabiti sa oftati ca ati pierdut deja acest tren, si in 2009 vor fi perioade in care moneda nationala o sa o incaseze fata de principalele valute) si sa pastreze si dobanda la termen din depozitele in lei: piata la termen de la Sibiu. In loc sa cumparati efectiv euro, puteti achizitiona contracte la termen euro/Ron (scadentele sunt decembrie 2008 si martie, iunie, septembrie 2009), pastrandu-va grosul banilor in depozite. Un contract are valoarea de 1.000 euro, iar avantajul este ca nu trebuie sa depuneti toata suma, ci numai o garantie, asa-numita "marja". In cazul nostru, aceasta este de aproximativ 150 lei (poate diferi insa in functie de broker).

 

Marti, cand investitorii gaseau la cumparare un curs de peste 3,95 lei/euro la banca, aveau acces la o cotatie de aproximativ 3,92 lei prin intermediul bursei din Sibiu. Dezavantajul este ca in cazul unei evolutii nevaforabile (euro incepe sa scada dupa ce ati cumparat contractele), veti suporta din marja evolutia de pret ca si cum ati fi investit intreaga suma, la un moment dat brokerul fiind nevoit sa va solicite completarea garantiei (marja trebuie sa fie permanent constanta ca valoare, pierderile fiind acoperite din alimentari ulterioare ale investitorului). Asadar, atentie! Instrumentul de la Sibiu este un pic mai avansat, iar daca gresiti "pariul" si piata valutara se intoarce, veti avea de suportat pierderi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă