» Bursa a tras obloanele, miercuri si vineri, pe fondul unor vanzari in panica fara precedent, pentru multe titluri.
» Mare oportunitate mare! Au aparut agenti de vanzari care ofera romanilor actiuni… financiare. Nu se pomeneste nimic de funie si sapun.
» BET-FI se apropie tot mai hotarat de un nou prag de support: 15.000. Daca vestile proaste continua sa curga din pietele externe, va fi doar o chestiune de timp sa il penetreze decisiv.
Marti am primit un telefon. Un broker – de fapt agent de vanzari – de la Capital Group imi oferea un pont de zile mari: e momentul sa investesc in actiuni financiare, "avand in vedere ca autoritatile americane au aprobat planul de 700 de miliarde dolari pentru preluarea activelor toxice din sistemul bancar. Prin urmare, actiunile bancilor de mai peste tot vor intra pe un viguros trend descendent, iar procente bune de castig sunt puse de-o parte pentru mine, daca virez niste bani in contul agentiei de brokeraj". Adevarat, celebrul plan fusese adoptat la sfarsitul saptamanii trecute, numai ca, dupa un scurt moment de euforie, piata americana s-a intors, iar indicele DJIA a inchis in scadere cu 1,5%. Luni, corectiile s-au adancit, iar la un moment dat principalul indice din SUA pierdea peste 7%.
Ei bine, in aceasta atmosfera "optimista", brokerul de la Capital Group, o companie axata pe intermedierea tranzactiilor in pietele externe, s-a gandit ca e momentul sa ma arunce in piata. Vazand ca si marti seara corectiile sunt semnificative (–5% pentru indicele Dow Jones), am facut un efort de memorie si mi-am amintit ca mai primisem un telefon, in urma cu cateva luni, de la aceeasi companie de brokeraj, care imi vindea de aceasta data un pont pe piata din Rusia – listarea unui rival local al Google, prin IPO. Daca nu sunteti familiarizati cu pietele externe, trebuie sa stiti ca, luni, bursa din Moscova a pierdut aproape 20%, iar intreruperile sedintelor de tranzactionare, dupa atingerea limitei maxime admise pentru scadere in cadrul unei singure sedinte, au devenit cam dese in ultima vreme.
Probabil ca departamentul de analiza al respectivei societati incercase sa anticipeze evolutia pietelor dupa adoptarea planului Paulson, iar agentii de vanzari nu au mai fost trasi de maneca sa schimbe refrenul cand acesta nu a produs efectul scontat. Revenind la oile noastre bursiere, "profesionalismul" celor de la Capital Group este similar celui afisat de brokerii de la BVB in primele luni ale anului, multe case de brokeraj dand recomandari de cumparare. "Nu va mai intalniti multa vreme cu asa preturi", era replica pentru investitorii reticenti. Ironia este ca, intr-adevar, preturile nu vor creste prea curand la nivelurile din acel moment! Acum, aparent paradoxal, dupa scaderi prelungite, putini mai recomanda cumpararea.
Psihologic, dupa o scadere brusca, sansele ca pretul sa revina repede la un nivel apropiat celui anterior sunt foarte mari, investitorii vad scaderea ca o oportunitate… cand insa scaderea se prelugeste mai multe luni sau chiar ani, dupa ce bursa si-a luat tainul de victime derutate de agresivitatea rebound-urilor periodice, putini se mai gandesc sa cumpere. Din acest motiv, revenirile vor fi lente, cu multe sughituri, iar cei care vor dori sa mai detina actiuni dupa ce criza actuala va fi depasita, vor avea timp berechet sa isi constituie portofoliile.