11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalTheresa May şi-a convocat miniştrii pentru a discuta o posibilă acţiune militară...

Theresa May şi-a convocat miniştrii pentru a discuta o posibilă acţiune militară în Siria

Preşedintele american Donald Trump a avertizat miercuri Rusia în legătură cu o acţiune militară iminentă în Siria, declarând că rachetele “vor veni” şi condamnând Moscova pentru sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia la rândul ei a avertizat Occidentul împotriva unui atac asupra aliatului său sirian, de asemenea sprijinit de Iran, şi a insistat că nu a existat niciun atac chimic în oraşul sirian Douma.

Potrivit Reuters, May şi-a rechemat miniştrii din vacanţa de Paşte pentru o şedinţă specială a cabinetului în Downing Street, mai târziu, în cursul zilei de joi, pentru a discuta răspunsul Marii Britanii la ceea ce ea a calificat drept un atac barbar care nu poate rămâne fără urmări.

Potrivit BBC, May este gata să dea undă verde participării Marii Britanii la acţiunile conduse de Statele Unite fără a cere aprobarea prealabilă din partea parlamentului. Purtători de cuvânt la sediul cabinetului britanic în Downing Street au refuzat în mod repetat să comenteze această informaţie.

“Atacul chimic care a avut loc sâmbătă la Douma în Siria a fost un act şocant şi barbar”, a declarat May reporterilor miercuri. “Toate indiciile arată că regimul sirian este responsabil”, a adăugat ea.

Potrivit ziarului Daily Telegraph, May a ordonat ca submarine britanice să fie desfăşurate în aşa fel încât Siria să se afle în raza de acţiune a rachetelor lor, fiind gata să lovească armata siriană.

Theresa May nu este obligată să obţină aprobarea parlamentului, dar o convenţie constituţională fără caracter obligatoriu în acest sens a fost stabilită de la votul din 2003 privind implicarea în invazia condusă de SUA în Irak. Ea a fost respectată în desfăşurările militare ulterioare în Libia şi Irak.

Marea Britanie a lansat lovituri aeriene în Siria de la bazele sale militare din Cipru, dar numai împotriva unor ţinte având legătură cu gruparea militantă Stat Islamic.

Parlamentul a respins o acţiune militară britanică împotriva guvernului lui Al-Assad în 2013, punându-l într-o situaţie jenantă pe predecesorul lui May, David Cameron. Aceasta a descurajat apoi administraţia SUA a lui Barack Obama de la o acţiune similară.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă