17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPlan polonez pentru securitatea energetica a UE

Plan polonez pentru securitatea energetica a UE

Polonia intentioneaza sa prezinte Uniunii Europene (UE) un nou cadru privind securitatea energetica a blocului comunitar, care sa aduca mai multa solidaritate intre statele membre in cazul unei crize a importurilor, informeaza cotidianul polonez "Gazeta Wyborcza". Conform propunerii Poloniei – tara care are relatii incordate cu Rusia, principalul furnizor extern de gaze al Europei –, tarile UE ar trebui sa-si creeze rezerve de gaze naturale dupa modelul celor de petrol pentru a se putea ajuta reciproc in cazul unei crize a importurilor. Guvernul premierului Donald Tusk vrea de asemenea ca UE sa vina in ajutorul unui stat membru in cazul in care jumatate din importurile nationale au fost intrerupte pe o perioada patru saptamani in timpul iernii sau sase saptamani in timpul verii.

Regulile actuale stipuleaza interventia Bruxellesului numai in cazul in care o cincime din totalul importurilor Uniunii sunt intrerupte pe o perioada de cel putin opt saptamani.
Varsovia urmeaza sa prezinte noua propunere la summitul UE de la mijlocul acestei luni, cand liderii europeni se vor pronunta de asemenea si asupra directivei privind dezmembrarea gigantilor energetici europeni – actul legislativ care prevede separarea productiei de energie de transportul acesteia pentru a stimula climatul concurential.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă