» Peste 40 de gospodarii taranesti si firme de panificatie au participat, in weekendul care tocmai s-a incheiat, la cea de-a VIII-a editie a Targului de Paine.
» Manifestarea a fost organizata in Parcul National de Primaria Sectorului 2, in colaborare cu Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie.
Sute de bucuresteni s-au inghesuit, sambata si duminica, pe aleile Parcului National, pentru a degusta din sarmalutele si carafele cu vin pregatite special pentru vizitatorii celei de-a opta editii a Targului de Paine. Standurile firmelor participante au fost luate cu asalt mai ales de cei mici, care isi trageau parintii de mana pentru a admira de aproape figurinele realizate din coca. "Am expus aici colaci cu pupeze, cozonaci, colacei pentru inmormantare, copturi, prajiturele si chiar colacul miresei.
La nunta, soacra mica inchina colacul miresei in fata acesteia, dupa care nasa il rupe in bucati mici, pe care le arunca peste capul fetei. Conform traditiei, nuntasii care reusesc sa prinda o bucata din colac vor avea parte numai de bine in anul care vine, atat la treierat, cat si la culesul viei sau al porumbului", ne-a explicat Maria Iancu, sosita la Bucuresti tocmai din zona Maramuresului.
Mesterii populari i-au invatat apoi pe cei pasionati de bucatarie cum se prepara painea traditionala pe vatra sau pe test, painea din malai, placintele crete, mamaliga cu branza de oaie si alte specialitati din diferite regiuni ale tarii. "In aceste zile, Parcul National a fost un adevarat sat romanesc, intr-o Europa care si-a uitat de mult traditiile", a spus primarul Neculai Ontanu. De la targ nu au lipsit nici spectacolele folclorice sustinute de Ansamblul "Doina" al Armatei, precum si de renumite grupuri de tarani din zona Maramuresului, Hunedoarei si Brasovului.
» Painea trebuie privita nu numai ca parte a hranei de zi cu zi, dar si ca simbol al existentei poporului nostru pe aceste meleaguri.