» Un deficit bugetar de peste 3% din PIB, deficit de cont curent reinflamat si scaderea ratingului de tara sunt ingredientele celui mai pesimist scenariu pentru 2008.
» In primele 9 luni ale anului, cine a pariat pe leu a castigat fata de euro daca avem in vedere diferentialul de dobanda. Situatia se poate inversa insa rapid.
Euro urcase la mijlocul saptamanii, pe piata interbancara, la 3,8 lei, consemnand un castig de peste 5% fata de moneda nationala de la sfarsitul anului trecut. Tinand cont de diferentialul de dobanda (aproximativ 5% in favoarea depozitelor in lei, sau 4,5% daca ne raportam doar la primele 9 luni ale anului), rezulta ca leul este pe cale sa piarda avantajul din primele trei trimestre fata de moneda europeana. Scaderea leului in acest an, continuare a miscarii descendente fata de euro inceputa din vara lui 2007, semnaleaza problemele cu care se confrunta economia locala, celelalte valute regionale apreciindu-se fata de euro. Coroana ceheasca, de pilda, a inceput anul la 26,5 CZK/euro si s-a apreciat pana la 24,6 CZK/euro (±7,1%). Zlotul polonez s-a apreciat de la 3,6 PLN/euro la 3,4 PLN/euro (±5,5%), iar un euro face acum 24.000 forinti, fata de 26.500 la inceputul anului (apreciere de 7,5%).
De ce a iesit mai prost tocmai leul in conditiile in care cresterea economica a batut toate recordurile in acest an in Romania, iar randamentele din piata monetara autohtona sunt printre cele mai bune din regiune? Cel mai probabil, pentru ca investitorii au perceput problemele cu care se confrunta economia (un deficit de cont curent semnificativ, dependenta de fluxurile de investitii straine, in conditiile in care climatul international s-a deteriorat continuu intre timp, carentele la nivelul infrastructurii care se reflecta in costurile de productie, profilarea unui deficit bugetar record, probabil peste 3% din PIB etc.) si au evitat sa parieze pe leu desi erau remunerati cu dobanzi de peste 10% pe an. In conditiile in care criza financiar-bancara se va prelungi si in 2009 pe plan extern, atuurile dobanzilor mari din Romania se vor dilua si mai mult, conservarea valorii investitiei fiind preferata potentialului de castig.
Scaderea fluxurilor de capital (investitii straine, trimiteri ale romanilor din strainatate etc.) se resimti repede in economia cursului de schimb, iar o incetinire previzibila a economiei, dupa performantele din 2008 (principalele motoare – consumul si constructiile – dau deja semne de oboseala, o data cu reducerea creditarii), si excesele electorale din ultimele luni, vor accentua deprecierea leului. O sugestie ar fi sa economisiti in euro in 2009, iar daca optati totusi pentru plasamentele in lei, alegeti solutii gen cont curent/cont de economii, care nu va leaga de o scadenta mai indepartata si va dau ocazia sa reactionati rapid daca situatia se deterioreaza.