» Lunea "neagra" pe bursele americane a adus scaderi-record ale cotatiilor pentru o singura zi de tranzactionare: indicele DJIA a pierdut 777 de puncte.
» Desi preluarile si nationalizarile de banci au continuat sa apara (Washington Mutual in SUA, Fortis in Europa), bursa din Bucuresti a resimtit mai putin corectiile din pietele dezvoltate.
» Obosite de o volatilitate excesiva, pietele de capital pot intra pe termen scurt intr-o perioada de stabilizare, cotatiile urmand a fi miscate doar de raportarile macroeconomice si corporatiste.
Dupa o sedinta de corectii in SUA de 7-9% la nivelul indicilor, toata lumea astepta marti o inchidere de un rosu intens la BVB. Au fost scaderi, e adevarat, dar de mai mica amploare (cel mai mult a pierdut BET-FI, 5,5%, BET-Compozit scapand cu o pierdere de numai 2,7%), semn ca investitorii de pe bursa autohtona nu mai sunt dispusi sa renunte cu orice pret la actiuni. De altfel, matematica vine in sprijinul celor care au ramas blocati pe actiuni de la inceputul anului: cand ai deja o pierdere de 70%, daca bursa mai scade inca 30%, aceasta se mareste la "numai" 80%, scaderile fiind mai dureroase pentru cei intrati pe ultima suta de metri. Va fi insa infinit mai greu pentru cei care au ramas o perioada lunga pe actiuni sa recupereze integral terenul pierdut, BET-FI urmand, de pilda, sa creasca cu peste 300% pentru a ajunge la valoarea de la inceputul anului. Pe termen lung nu este imposibil, dar pe termen scurt, fiecare avant mai amplu al cotatiilor va fi franat de cei care au intrat tarziu pe actiuni si vor sa isi marcheze profitul.
Dupa aprobarea planului de preluare a activelor toxice din bilanturile institutiilor financiare din SUA, pietele de capital pot cunoaste o perioada temporara de liniste, cotatiile urmand sa fie miscate mai mult de raportarile macro si rezultatele companiilor. Care nu pot fi insa prea optimiste, de vreme ce costul creditului creste, iar consumul scade. Pietele au deci un ragaz scurt pentru a se stabiliza. Amenintari pentru tendinta de consolidare pe termen scurt pot veni din tabara speculatorilor, care primesc din 2 octombrie "verde" pentru operatiunile "naked short" (pot imprumuta actiuni pe care le considera supraevaluate pentru a le vinde in piata). In ceea ce priveste BVB, facilitatile fiscale recent acordate de Guvern (scutire de la plata impozitului in 2009) au avut, se pare, un efect modest in economia preturilor.
Raportarile la 9 luni pot genera un mic val de optimism, in special pentru companiile cu un grad redus de indatorare.
Ingrijorarea investitorilor vizeaza insa evolutia economiei locale pe termen mediu, aceasta urmand sa deconteze la anul derapajele electorale ale Guvernului din ultimul an de mandat. Iar cursul de schimb va trimite primul buzduganul pentru a anunta schimbarea de perceptie asupra economiei romanesti.
Dupa scaderile-record inregistrate luni de pietele americane, investitorii au intrat intr-o perioada de asteptare. Evenimentul central al momentului este decizia autoritatilor SUA in legatura cu planul de ajutorare a pietelor financiare. (…) Restrictionarea creditului si reducerea investitiilor si a consumului vor avea un impact direct asupra economiei, insa ramane de vazut cat de mare va fi acesta."
Razvan Pasol director general, Intercapital Invest
Cele mai mari cresteri (27.09-1.10)
Loc Companie Evolutie %
1 Banca Carpatica 20,00%
2 THR Marea Neagra 9,09%
3 VES Sighisoara 7,00%
4 Sicomed Bucuresti 5,88%
5 Romcarbon Buzau 5,56%
Cele mai mari scaderi (27.09-1.10)
Loc Companie Evolutie %
1 Flamingo Bucuresti 18,00%
2 Apcarom Buzau 15,00%
3 Bucovina Club de Munte 15,00%
4 Uztel Ploiesti 14,30%
5 Mechel Targoviste 14,29%
Cele mai cautate actiuni (27.09-1.10)
Loc Companie % total rulaj BVB
1 SIF Oltenia 20,00%
2 BRD-GSG 16,00%
3 SIF Moldova 12,44%
4 Erste Bank 9,50%
5 SIF Transilvania 6,94%