17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialZvastica pe monumentul evreilor din Bistrita

Zvastica pe monumentul evreilor din Bistrita

– Anul Nou Evreiesc este "sarbatorit" cu insemne naziste.

In ajunul anului nou Evreiesc presedintele Comunitatii Evreilor din Bistrita-Nasaud, Fredi Deac, a descoperit o zvastica desenata pe monumentul Martirilor Evrei bistriteni, exterminati in lagarele naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Incidentul are loc la un an de cand pe sediul Comunitatii evreiesti din Cluj au aparut inscriptii antisemite. Acestea au generat atunci un scandal de proportii care a facut ocolul comunitatilor evreiesti din lume. Situatia se repeta la Bistrita. Monumentul de la Bistrita este ridicat in amintirea celor 7.000 de copii, femei si barbati evrei deportati din judetul Bistrita – Nasaud, schingiuiti si ucisi in crematoriile din Birkenau – Auschwitz sau in lagare similare, precum si in amintirea miilor de romani dusi in acelasi fel in sclavie si la moarte de catre fascisti si hitleristi. Plangerea lui Deac a fost inregistrata la Politia Bistrita, insa sansele ca autorul sa fie descoperit sunt foarte mici.

 

"E chiar surprinzator pentru mine, de zece ani de cand sunt si presedinte al Comunitatii Evreilor din Bistrita nu s-a intamplat sa avem asemenea manifestari. Anul trecut, pe sediul comunitatii din Cluj au aparut, tot asa, niste insemne naziste, si atunci a fost sesizata politia, procuratura, si acest lucru a fost cunoscut in toata lumea pentru ca este inadmisibil ca la ora actuala sa se intample asa ceva. Insemnul nazist nu a fost facut de un inocent, de un om care nu stia ce face pentru ca l-ar fi facut in alta parte. De ce tocmai pe monument? Nici data in sine nu e intamplatoare, in ajun de anul nou evreiesc. E dureros, ca la 63 de ani de la terminarea razboiului sa mai apara astfel de acte de antisemitism chiar in locuri in care nu mai sunt evrei", a declarat Fredi Deac.

ISTORIE
Daca in perioada interbelica, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud erau inregistrati 10.500 de evrei, marea lor majoritate au fost deportati in 1944. Dupa razboi, o mare parte din cei ramasi  au emigrat in Israel si Statele Unite. La ora actuala comunitatea evreiasca din judet numara 19 membri, din care 70% persoane peste 70 de ani. Evreii din Bistrita-Nasaud se mai intalnesc cu ocazia marilor sarbatori de peste an insa, din pacate, nu mai are cine sa oficieze slujba religioasa. Fostul presedinte al Comunitatii Evreiesti, ultimul oficiant de cult, Moise Grun, a murit anul trecut. Membrii comunitari se mai intalnesc la sinagoga – transformata in sala de concerte de muzica culta si la sediul comunitatii unde aprind lumanari pentru cei dragi. In familii se pastreaza insa obiceiurile evreiesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă