15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDupa economie, si republicanii din SUA intra in criza

Dupa economie, si republicanii din SUA intra in criza

» Reuniunea istorica de la Casa Alba, cu participarea celor doi candidati la presedintie, a fost un esec.

» Planul lui Bush de salvare a economiei a fost sabotat chiar de partidul presedintelui.

Ceea ce s-ar fi dorit o demonstratie de unitate s-a transformat "intr-un schimb de tipete", au relatat unii dintre participantii la reuniunea convocata joi seara de presedintele SUA, George W. Bush, pentru discutarea solutiilor de iesire din criza financiara. Premiera anuntata de Bush, participarea la o astfel de dezbatere a celor doi candidati in alegerile prezidentiale din noiembrie, a fost eclipsata de o alta: respingerea unui proiect prezidential nu de catre opozitie, ci de catre propriul partid.

In timp ce intre presedintele republican si democrati se contura un compromis cu privire la preconizatul plan de salvare a economiei, obiectiile democratilor la proiectul lui Bush fiind considerate acceptabile, liderii republicani au prezentat un proiect alternativ, radical diferit de cel prezidential. Astfel, in timp ce planul lui Bush implica utilizarea banilor publici (implicit, ai contribuabililor) pentru cumpararea posesiunilor cu grad de risc ridicat ale companiilor amenintate, republicanii din Camera Reprezentantilor au propus ca pentru aceste achizitii sa fie folosite fonduri ale bancilor si ale altor institutii financiare. Candidatul republican la presedintie, John McCain, a evitat sa ia o pozitie clara, ceea ce a adancit confuzia in randul responsabililor din partid.
Ieri dimineata, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, si presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, au incercat fara succes sa reia negocierile bipartite.

Dupa discutiile de la Casa Alba, cei doi candidati la presedintie, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, au ramas peste noapte la Washington. Soarta primei dezbateri televizate dintre cei doi, programata pentru ieri dupa-amiaza la Oxford, in statul american Mississippi a ramas incerta pana in ultimul moment. In final, la presiunile democratilor, echipa de campanie republicana a anuntat ca McCain va participa la confruntarea TV. "Inteleg cat de importanta este aceasta dezbatere (…) dar trebuie sa pun interesele tarii pe primul loc", a incercat McCain sa-si justifice reticenta fata de dezbatere. Obama a aratat ca "prioritatea cea mai mare este sa vedem acest acord (privind salvarea economiei, n.r.) adoptat, dar este important si sa aratam poporului american unde doreste viitorul presedinte sa duca tara si cum se va confrunta cu aceasta criza".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă