13.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialAtac armat intr-un liceu

Atac armat intr-un liceu

» Cel putin zece oameni si-au pierdut viata si alti cel putin doi au fost raniti grav, ieri, intr-un liceu din Finlanda. Un tanar cu probleme psihice a deschis focul la intamplare in timpul examenelor.

Atacatorul, identificat de autoritati ca Matti Juhani Saari, un elev al scolii profesionale de bucatari, in varsta de 20 de ani, a intrat in institutia de invatamant din localitatea Kauhajoki, situata la circa 350 kilometri nord-vest de capitala Helsinki, si a deschis focul intr-o sala de cursuri in care circa 20 de elevi dadeau un examen.
Potrivit martorilor, barbatul a venit la scoala in cursul diminetii imbracat in negru si cu o masca schi pe fata. La scurt timp dupa ce a intrat in cladirea in care se aflau peste 150 de elevi, a inceput sa traga cu o arma automata.
Dupa sosirea fortelor de politie si a unitatilor speciale antiterorism, barbatul s-a impuscat in cap, murind cateva ore mai tarziu la spital.
Potrivit agentiei de stiri finlandeze STT, cladirea liceului a fost incendiata in timpul atacului, Saari avand asupra sa un dispozitiv exploziv sau incendiar.
Motivele atacului nu au putut fi stabilite imediat, insa autoritatile suspectau ca tanarul ar fi avut probleme psihice. Cu o zi inaintea crimelor, el fusese interogat de politie dupa ce postase pe YouTube un film in care putea fi vazut exersandu-si tirul cu arma folosita in atac. Politia l-a convocat la interogatoriu din cauza mesajului ciudat care insotea clipul – "Toata viata e un razboi si toata viata e durere. si vei lupta singur in razboiul tau personal" –, dar nu a gasit nici un motiv pentru a-i anula permisul de portarma.

» Un alt atac in noiembrie anul trecut
Atacul de la Kauhajoki vine la mai putin de un an dupa un incident similar. Pe 7 noiembrie anul trecut Pekka-Eric Auvinen, 18 ani, a socat Finlanda, dupa ce a intrat inarmat in liceul din localitatea Jokela, ucigand sase elevi, o asistenta medicala si pe directorul scolii, inainte de a se sinucide.
Ca si atacatorul de ieri, Auvinen postase pe YouTube un film in care isi anunta intentiile criminale.
Dupa tragedia de la Jokela, Guvernul finlandez a decis sa mareasca de la 15 la 18 ani varsta minima la care poate fi obtinut permisul de portarma. Cu 1,6 milioane de detinatori de arme, Finlanda este o anomalie in Europa in ceea ce priveste regimul armelor, fiind, dupa SUA si Yemen, a treia tara din lume ca numar al detinatorilor de arme.

Cele mai citite

Nicușor Dan intră în linie dreaptă cu referendumul local: Vă garantez că vom respecta legea

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...

Nicușor Dan intră în linie dreaptă cu referendumul local: Vă garantez că vom respecta legea

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă