Un cetatean roman, cinci germani si cinci italieni, turisti plecati in Egipt pe cont propriu, au fost rapiti de banditi de origine sudaneza la Assuan, in sudul tarii piramidelor, la 700 kilometri sud de capitala Cairo, au anuntat surse oficiale locale si diplomatice, citate de agentiile internationale de presa. Potrivit consulului Romaniei la Cairo, Marian Stan, la Assuan ar fi fost rapita o romanca de 33 de ani, transportata ulterior, alaturi de ceilalti ostatici, pe teritoriul Sudanului. Numele romancei ar fi Irina Oana Kalis, o doctorita stabilita in Germania, a relatat Realitatea TV. Romanca ar fi plecat in Egipt pe cont propriu, unde ar fi cumparat o excursie de tip safari in desert, de la un operator local.
Ministrul egiptean al Turismului, Zouhair Garana, a declarat ca in acest caz "este vorba despre banditism, nu despre terorism" si a precizat ca negocierile cu rapitorii sunt in curs. Publicatia italiana "La Reppublica" a anuntat ca turistii rapiti au fost deja eliberati in Sudan, dupa ce au fost jefuiti. Italienii citeaza un corespondent al televiziunii arabe Al Jazeera.
Prima reactie oficiala a autoritatilor din Romania a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a organizat o celula de criza pentru a analiza situatia. Analiza a durat mult si bine, iar MAE a reusit, dupa ore bune in care detaliile au abundat din diverse surse, sa confirme un lucru de care nu se mai indoia nimeni: o romanca a fost rapita in Egipt.
Romanca rapita ar fi plecat in Egipt pe cont propriu, unde ar fi cumparat o excursie de tip safari in desert de la un operator local, sustin atat reprezentantii agentiilor romanesti de turism care ofera sejururi in Egipt, cat si ministrul de resort, Ovidiu Silaghi.
Banditii, patru beduini mascati si inarmati (cu cutite, potrivit unor surse, cu arme de foc, potrivit altora), au descins din vehiculele lor de teren (jeepuri) in plin desert si au capturat grupul de turisti, in scopul incasarii unei rascumparari consistente. Pe langa turistii europeni, raufacatorii ar fi retinut, potrivit unor surse, si opt egipteni (trei ghizi, patru soferi si un bodyguard, de profesie granicer, insarcinat cu protectia grupului). Data rapirii ramane incerta. Potrivit Berlinului, citat de AFP, cetatenii germani au fost dati disparuti inca de vineri. AFP mai sustine, potrivit unui purtator de cuvant israelian, ca turistii ar fi fost rapiti sambata.
Publicatia italiana "La Reppublica" a anuntat ca turistii rapiti au fost deja eliberati in Sudan, dupa ce au fost jefuiti. Italienii citeaza un corespondent al televiziunii arabe Al Jazeera. Pana la inchiderea editiei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu a putut sa confirme nici macar informatia ca un cetatean roman a fost rapit in Egipt, daramite eliberarea ostaticilor.
Conform postului de televiziune Sky News, rapitorii ar fi solicitat in schimbul ostaticilor 6 milioane de euro. Potrivit surselor agentiei italiene de presa Ansa, rascumpararea ceruta ar fi fost insa de 15 milioane de dolari, valoare vehiculata de operatorii turistici zonali. Potrivit Al-Jazeera, ministrul egiptean al Turismului si serviciile secrete din aceasta tara s-au implicat in negocieri cu banda de rapitori. Ministrul egiptean al Turismului, Zouhair Garana, a declarat ca in acest caz "este vorba despre banditism, nu despre terorism" si a precizat ca negocierile cu rapitorii sunt in curs.
Daca autoritatile romane au tot amanat confirmarea rapirii romancei, autoritatile italiene au facut publice imediat detalii despre propriii cetateni disparuti in Egipt. Potrivit Ansa, italienii rapiti (trei femei si doi barbati) sunt din Torino, iar familiile lor stiu deja de disparitie. AFP relateaza ca unul dintre ostaticii italieni a apucat sa utilizeze un telefon prin satelit pentru a-si suna sotia si a-i spune ca a fost rapit aproape de frontiera cu Sudanul de cinci barbati mascati care se exprimau in engleza, "cu un accent african".
Prima reactie oficiala a autoritatilor din Romania a venit din partea MAE, care a organizat o celula de criza pentru a analiza situatia. Analiza a durat mult si bine, iar MAE nici macar nu a putut confirma oficial informatia ca un turist roman a fost rapit in Egipt. In tot acest timp, televiziunile si publicatiile si-au luat informatiile de la Consulatul roman din Egipt sau de la Ministerul Turismului din Egipt. Desi nu a comunicat nimic oficial, MAE le-a interzis angajatilor de la Consulat sa mai ofere informatii locale presei.
Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Ioan Talpes, ne-a explicat ca primul pas in lamurirea unui astfel de caz de rapire intra in responsabilitatea MAE: "Este o problema de relatii diplomatice. Ei trebuie sa afle informatiile de rigoare, sa ia legatura cu organizatiile responsabile de acolo si apoi trebuie sa traseze cuiva sarcina de a rezolva situatia. Uneori se stabileste o conexiune cu celelalte state care au cetateni rapiti in zona respectiva". Abia apoi, explica Talpes, "structurile de forta" (SIE, SRI, Ministerul Apararii) din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii intra pe fir pentru rezolvarea crizei.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut MAE sa depuna toate eforturile pentru a afla detaliile legate de rapire si sa se coordoneze cu autoritatile egiptene, italiene si germane pentru a rezolva situatia. De asemenea, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca autoritatile si structurile de siguranta ale statului roman mentin in permanenta legatura cu institutiile partenere.
"S-au aventurat si au riscat"
Excursiile de tip safari in desertul egiptean sunt periculoase si tour-operatorii romani evita sa le organizeze. "Turistii s-au aventurat pe cont propriu intr-o astfel de excursie si au riscat. Astfel de excursii nu sunt cumparate de la Bucuresti. Sunt excursii, circuite optionale, croaziere, care se cumpara de la fata locului. Agentiile romanesti doar duc turistii acolo, excursiile de tip safari sunt organizate de agentii egiptene sau de localnici", a declarat Traian Badulescu, reprezentant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). El spune ca acum incepe varful de sezon turistic in Egipt, deoarece vremea este buna, motiv pentru care ii sfatuieste pe toti turistii romani sa fie prudenti: "In perioada octombrie-noiembrie, spre Egipt pleaca sapte curse charter de la Bucuresti, care duc 1.000 de turisti pe saptamana".
Badulescu subliniaza ca masurile de securitate a grupurilor de turisti in Egipt s-au inasprit dupa atentatele de la Luxor, din 1997 (cand 62 de persoane au fost ucise): "Exista o politie turistica, ghizi profesionisti, excursiile se realizeaza in grupuri mari si compacte. Ii sfatuim pe turisti sa faca parte din asemenea grupuri".
La Assuan se afla celebrul baraj construit pe Nil, Insula Elefantina, gradinile botanice si Pestera inotatorilor, ale carei desene preistorice magnifice au aparut in celebrul film "Pacientul englez". In ianuarie 2008, mai multi germani au cazut prada atacurilor unor jefuitori, care i-au lasat in plin desert doar cu un telefon portabil. De-a lungul timpului, atentatele au lovit puternic turismul egiptean, principalul motor al economiei acestei tari.
Dupa carnagiul de la Luxor, au urmat atacul de la Taba (2004), cu cel putin 25 de morti, si seria de atentate cu bomba de la serm el-seik (2005), cand cel putin 88 de oameni si-au pierdut viata (intre care noua turisti straini), iar alti 200 au fost raniti. Atentatele de la serm el-seik au fost revendicate de "gruparea Al Qaida din Levant si Egipt".