20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialSpecula imobiliara pune piedici zonei metropolitane Galati-Braila

Specula imobiliara pune piedici zonei metropolitane Galati-Braila

» Pretul unui hectar rascumparat de stat ajunge, in zona, la 28.500 euro.

» Edilii Galatiului au convenit deja dezvoltarea orasului spre nord.

» Zona metropolitana Galati-Braila a pierdut deja o finantare de 90 milioane euro.

Schimbarea de strategie in dezvoltarea Galatiului spre nord este confirmata de liderii politici locali. "Ponderarea" dezvoltarii spre sud, spre Braila si orientarea spre nord, a intervenit dupa, ce timp de sase ani, autoritatile brailene au blocat dezvoltarea noului cartier de 1.000 ha care urma sa uneasca Galatiul si Braila. Mai mult, pe o suprafata de aproximativ 1.500 ha, care desparte locatia noului cartier de municipiul Braila, au fost retrocedate terenuri agricole, iar prin asta continuarea proiectului este conditionata de afaceri imobiliare speculative din care statul ar iesi in paguba, pentru ca ar presupune rascumpararea terenului, iar in acest caz se vorbeste de cresterea pretului unui hectar de la cateva zeci de milioane de lei vechi la un miliard de lei vechi. Adica 28.500 de euro!

 

Vicepresedintele PSD  Dan Nica, liderul organizatiei din Galati, confirma intentia de a dezvolta Galatiul spre nord: "Am discutat cu primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, si cu presedintele CJ Galati, Eugen Chebac, pentru finalizarea cooptarii in cadrul zonei metropolitane a localitatilor Tulucesti, Vanatori, Smardan, Branistea si Sendreni, ca sa realizam aceasta zona metropolitana catre nord. Datorita "inteligentei" de care au dat dovada "altii", care ar fi trebuit sa fie parteneri cu Galatiul in polul de crestere, s-a pierdut o finantare de 90 milioane euro pentru zona noastra Galati-Braila, aceasta suma mergand catre Constanta. Vom face acel pol de crestere si aceasta zona metropolitana acolo unde lucrurile sunt acceptate si se afla sub control. Vom dezvolta Galatiul spre nord!", a declarat Dan Nica.

 

Retrocedarile de terenuri agricole in zona dintre cartierul Siret si intravilanul Brailei au turnat gaz pe foc in ceea ce priveste dezvoltarea spre sud: "Pe mine m-a surprins ca s-au retrocedat terenuri in acea zona, pentru ca acolo a fost balta, dupa construirea digului la Dunare terenul a fost recuperat si apartine ADS. Daca acum aflu ca nu mai e al statului, ca e in proprietate privata, mi se pare ciudat. Terenul acela putea fi folosit pentru investitii mari. Facem dezvoltarea spre nord, ca aia e sigura!", a spus Dan Nica. In opinia lui Nica, proiectul cartierului care sa uneasca Galatiul si Braila, nu moare, dar ramane in asteptare pana cand autoritatile din Braila vor intelege utilitatea unui parteneriat pentru dezvoltarea zonei metropolitane.

Liderul PNL Galati, secretarul de stat la MIRA, Victor Dobre, sustine dezvoltarea spre nord, fiind si autorul unui astfel de proiect: "Eu am mai spus ca in baza Legii 215 se poate realiza o structura care sa cuprinda comunele din nordul si vestul Galatiului, fara ca acestea sa isi piarda autonomia. Dar se poate dezvolta o zona metropolitana dupa modelul din Franta, se vor dezvolta serviciile si pentru populatia din aceste comune, se dezvolta infrastructura. Am un astfel de proiect", ne-a declarat Victor Dobre.

Liderul PD-L Galati, Mircea Toader, este pentru aceasta dezvoltare spre nord, dar si pe cea spre sud, spre Braila: "Eu sunt pentru orice dezvoltare metropolitana, dar in primul rand pentru Galati-Braila, pentru ca e zona urbana si este mai usor sa o dezvolti. In privinta problemelor cu acele retrocedari si afaceri imobiliare prin rascumparari, le vom rezolva printr-o lege care sa blocheze aceste cresteri aberante a preturilor terenurilor rascumparate de stat pentru obiective de utilitate publica".

Cele mai citite

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...

ROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din 3 septembrie

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019, precum și pentru...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă