17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecial"11 septembrie" al Pakistanului

„11 septembrie” al Pakistanului

» Cel putin 60 de persoane, printre care ambasadorul Cehiei in Pakistan, au fost ucise in atentatul sinucigas de la Hotelul Marriott din Islamabad, unul dintre cele mai grave din ultimii ani.

Echipele de interventie continuau ieri, in cladirea distrusa a Hotelului Marriott din Islamabad care ameninta sa se prabuseasca in orice clipa, operatiunile de cautare a victimelor atentatului de sambata seara, atribuit retelei Al Qaeda si calificat de presa locala drept "11 septembrie" al Pakistanului.
Oficialii au estimat ca numarul mortilor se ridica la cel putin 60. Ambasadorul Cehiei in Pakistan, Ivo Zdarek, dat initial disparut, si un cetatean american se numara printre mortii identificati pana ieri la pranz. Atacul sinucigas a fost comis sambata seara la ora 20.00, cand in cele sase restaurante din cladire se servea cina care incheie pentru musulmani fiecare zi de post din Ramadan. Multi straini frecventau, de asemenea, hotelul de cinci stele, cu 290 de camere, utilizat drept centru de presa in timpul ofensivei impotriva talibanilor din Afganistan, in 2001. Potrivit datelor furnizate de Ambasada Germaniei la Islamabad, cel putin sapte cetateni germani figureaza printre cei aproximativ 260 de raniti in atentat.

Mai multe persoane se aflau in camionul incarcat cu aproape o tona de explozibil care a fost detonat in fata hotelului. Efectul distrugator al exploziei, care a facut un crater de 15 metri, a fost amplificat de un puternic incendiu ce nu a putut fi stins decat dupa sase ore. Potrivit unor responsabili pakistanezi, atacul ar fi vizat de fapt Parlamentul, situat in apropiere, unde noul premier isi sustinuse primul discurs, in prezenta intregii elite politice si militare a tarii. Securitatea Legislativului fusese insa intarita, in urma informatiilor primite de serviciile secrete. Alte surse sustin ca ar fi fost vizati 30 de puscasi marini americani aflati in hotel.

» Angajamente
Presedintele SUA, George W. Bush, a condamnat atentatul de la Islamabad, care demonstreaza gravitatea amenintarii reprezentate de Al Qaeda si organizatiile afiliate la adresa securitatii tuturor natiunilor. Bush a promis ca va sprijini Pakistanul in eforturile de a-i aduce in fata justitiei pe autorii atentatului. Noul presedinte pakistanez, Asif Ali Zardari, a condamnat terorismul si s-a angajat sa ia masuri ferme, exprimandu-si insa dezacordul fata de incursiunile fortelor americane din Afganistan in zona de frontiera a Pakistanului.

Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....
Ultima oră
Pe aceeași temă