15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia plateste pentru interventia in Georgia

Rusia plateste pentru interventia in Georgia

» Rusia nu este o "republica bananiera" si, prin urmare, nu se teme de eventualele sanctiuni preconizate de SUA, a declarat presedintele rus, Dmitri Medvedev.

Primul discurs pe tema Rusiei si a relatiilor cu aceasta tara de la inceputul crizei provocate de interventia rusa in Georgia, sustinut ieri la German Marshall Fund de secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a provocat numeroase comentarii si speculatii la Washington si la Moscova.
Condoleezza Rice a criticat in termeni extrem de duri Rusia pentru comportamentul sau "tot mai autoritar acasa si mai agresiv pe plan extern". "Obiectivul legitim al reconstructiei Rusiei a deviat pe o cale intunecata, cu regresul libertatilor personale, aplicarea arbitrara a legii, coruptia raspandita la toate nivelurile societatii ruse si un impuls paranoic, agresiv, care s-a mai manifestat si in trecut in istoria Rusiei", a afirmat Rice.

Discursul a indicat, de asemenea, ca optiunea impunerii de sanctiuni impotriva Moscovei ramane deschisa, fapt confirmat, in ziua anterioara, de adjunctul Condoleezzei Rice, Nicholas Burns. Cei doi oficiali au subliniat ca Rusia plateste deja pretul "aventurii" georgiene prin caderea bursei moscovite, care a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, si prin scaderea importanta a investitiilor straine.
Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, sustine ca tara sa nu va fi afectata de eventuale sanctiuni economice, intrucat nu este o "republica bananiera" care sa depinda de strainatate.

Echilibru
Desi extrem de critica la adresa Rusiei, administratia Bush da dovada de prudenta in privinta impunerii sanctiunilor. SUA au nevoie de cooperarea Rusiei in dosarele nucleare iranian si nord-coreean sau in lupta impotriva terorismului. Aliatii europeni depind de gazul si petrolul rusesti. Dar si Rusia are mult de pierdut din deteriorarea relatiilor sale cu Occidentul, intrucat economia sa este subdezvoltata si dependenta de capitalul si de tehnologia occidentale. "Rusii trebuie sa decida ce este mai important pentru ei: Gazprom sau Osetia de Sud."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă