15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDe la Golda Meir la Tzipi Livni

De la Golda Meir la Tzipi Livni

Castigand la limita cursa pentru presedintia partidului Kadima, Tzipi Livni va deveni a doua femeie sef de guvern in Israel, dupa legendara Golda Meir.  

Actualul ministru israelian de Externe, Tzipi Livni, a castigat cu o diferenta de doar un procent alegerile pentru presedintia formatiunii de guvernamant in Israel, partidul Kadima. "Cei buni au castigat", a declarat ea dupa anuntarea oficiala a victoriei.
Intrucat actualul premier al Israelului, Ehud Olmert, a declarat ca va demisiona imediat dupa ce Kadima isi alege noul lider, Tzipi Livni este la un pas de a deveni sef al guvernului de la Ierusalim, fiind a doua femeie care detine aceasta functie in istoria Israelului, dupa Golda Meir, care a demisionat in 1974. In timp ce presa internationala – inclusiv "The Times"– o prezinta pe Tzipi Livni drept "noua Golda Meir" sau "Golda Meir a II-a", politicienii si analistii israelieni sunt mai retinuti in comentarii si asocieri. Personalitatea care a fost supranumita "Doamna de Fier" cu mult inainte ca acest apelativ sa fie atribuit premierului britanic Margaret Thatcher este greu de egalat, cu atat mai mult cu cat circumstantele nu ii sunt prea favorabile succesoarei sale.

Tzipi Livni va avea de luptat in primul rand cu dezbinarea din propriul partid, evidentiata de rezultatul strans al alegerilor (43,1% din voturi pentru Livni, 42% pentru actualul ministru al Apararii, Shaul Mofaz, etichetat de presa israeliana drept "masculul alfa" al partidului Kadima), ca si de numarul mic de votanti (aproximativ jumatate din membrii formatiunii).

» Provocari
Golda Meir s-a confruntat cu dificultatile crearii statului Israel, fiind unul dintre semnatarii Declaratiei de Independenta din 1948, fapt care, alaturi de indelungata si prestigioasa sa cariera politica, i-a adus supranumele de "bunica Israelului". La mai bine de trei decenii dupa demisia sa, provocarile pe plan international se mentin – cu spectrul unui Iran nuclear –, iar pe plan intern a aparut o criza de incredere intre cetateni si clasa politica zguduita de scandaluri de coruptie. Tzipi Livni a venit la conducerea Kadima dupa o campanie electorala "in stil Obama", axata pe promisiunea schimbarii. Fara sa ii conteste reputatia de "Doamna Curata" intr-un mediu corupt, adversarii sai pun problema lipsei de experienta (cariera sa politica este mai scurta de un deceniu).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă