– Un restaurant clujean importa mineralul pentru gatit de peste Ocean
Un nou mod de preparare la cald a alimentelor si-a facut aparitia pe piata gastronomica clujeana: gatitul pe roca vulcanica. Inovatia a fost introdusa in circuit de restaurantul "Casa Ardeleana", singurul de pe piata clujeana care foloseste aceasta metoda de prajire a alimentelor. Maestrii bucatari au fost chiar proprietarii localului. Ei ne-au marturisit ca roca a fost adusa "de peste Ocean", fara a specifica insa locul, iar retetele si metodele de preparare le-au "mostenit" de la "bunu’ care o fost in America" si care a dus "retetele de friptura cu tat cu pietrele pe care se frige carnea".
Carnea de vita este importata tot "de peste Ocean", dupa declaratiile Gabrielei Roman, proprietara localului si este adusa gata maturata, ceea ce inseamna ca a suferit deja procesul de baituire. Piatra vulcanica este preincalzita cu mai bine de trei ore inainte, la 300-400 de grade, si este adusa la masa alaturi de garniturile recomandate, muraturi, cartofi aurii copti in cuptor si unt aromatizat preparat "a la maison". Carnea de vita sau pui este adusa cruda, deja condimentata, iar clientul si-o portioneaza si o gateste dupa gust. Pentru a putea beneficia de festinul culinar in orice moment al zilei, restaurantul a inventat chiar niste bavete de panza, care ajuta clientii sa nu se pateze, chiar daca ei vin imbracati in costum, pentru o cina de afaceri. In meniu, specialitatile pe roca vululcanica se numesc "Muschi de vita pe piatra incinsa", "Grasa de doua degete", "Oaches", "Oaches de piatra", "Groasa de deoua degete pe piatra incinsa" si "Pui pe piatra incinsa in felu lu’ Mary Joe".