2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBursa isi cauta nivelul de echilibru

Bursa isi cauta nivelul de echilibru

» Continuare a declinului, stabilizare sau o usoara miscare ascendenta… Cine si-ar paria linistit banii pe una sau alta dintre ipotezele de mai sus?

» Nationalizarea colosilor ipotecari din SUA Fannie Mae si Freddie Mac a dat, luni, sperante investitorilor. Cresterea volumelor a fost utilizata insa pentru noi exituri.

» Mai multe companii au demarat programe de rascumparare a actiunilor. Banii provin in unele cazuri chiar de la actionari, care au subscris la majorarile de capital anterioare pentru a sustine programul de investitii.

Preluarea orfanilor fannie Mae si Freddie Mac de catre Guvern a dat o gura de oxigen pietelor externe la inceputul saptamanii. Bursele europene au urcat cu 3-4%, pe fondul sperantelor ca nationalizarea celor doua companii de credite ipotecare, care detin impreuna aproximativ 70% din piata, va duce la calmarea spiritelor si va furniza noi cumparatori pentru obligatiunile emise de acestea, deci noi fonduri pentru banci (Fannie si Freddie cumpara portofolii de credite ipotecare de la banci, emit in locul lor obligatiuni iar cu fondurile astfel obtinute se intretine ciclul creditarii).  Exista totusi destul scepticism ca cele 200 de miliarde pompate de Guvernul SUA in cea mai mare nationalizare din istorie (sectorul ipotecar american devine astfel unul… socialist, fiind detinut acum in majoritate de stat) vor reusi sa stopeze scaderea preturilor caselor, iar vestea ca Lehman Brothers ar putea fi al doilea Bear Sterns a dus la o noua corectie a pietelor bursiere.

 

BVB nu a facut exceptie, indicii depreciindu-se joi cu 2-3%. Evolutia bursei in primele 3 zile ale saptamanii a dat senzatia de déjá vu, corectiile ce s-au accelerat incepand de miercuri temperand previzibil cresterea prea puternica de luni (SIF-urile s-au apreciat atunci cu aproape 7%). In piata sunt putini investitori pe temen lung, iar speculatorii isi marcheaza repede profiturile, franand inceputurile de trend crescator. E greu de spus in acest moment in ce directie va evolua piata pe termen scurt, iar sfatul nostru ramane sa va mentineti in pozitii de asteptare, cel putin pana apar volume mai consistente.

Banca Transilvania, Impact Bucuresti, Broker Cluj de la BVB si Prospectiuni Bucuresti, Armax Gaz Medias si Ceramica Iasi, listate pe Rasdaq, au obtinut aprobare actionarilor pentru demararea unor planuri generoase de rascumparare a propriilor actiuni sau sunt pe cale sa o faca. Motivul declarat al acestei strategii este fidelizarea angajatilor prin oferirea de actiuni, dar se vizeaza de fapt o stabilizare a cotatiilor. Cele 6 companii au in comun faptul ca au reusit sa atraga sume importante de la actionari in ultimele 12 luni pentru finantarea strategiei de dezvoltare, iar acum folosesc o parte din resursele atrase pentru investitii in propriile actiuni.

 

Cu alte cuvinte, cu banii de investitii se fac speculatii financiare. Ce se intampla daca declinul bursei va fi unul prelungit, iar costurile finantarilor continua sa creasca? Emitentii in cauza pierd atunci de doua ori: au rascumparat scump propriile actiuni, iar banii la care au renuntat atunci s-au scumpit pe piata bancara, deci vor avea cheltuieli fianciare mai mari.
Suntem in continuare dependenti de pietele externe. Bani noi nu intra in piata si sunt sanse mici sa o faca in urmatoarele luni. Nu cred ca exista in acest moment companii de brokeraj care sa mearga pe profit." Alin Brendea, director operatiuni Prime Transaction

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă