19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăEconomieSubvenții mai mari pentru companii, dar noi piedici pentru producătorii casnici de...

Subvenții mai mari pentru companii, dar noi piedici pentru producătorii casnici de energie verde

Un proiect de lege propus să intre azi în dezbaterea Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților introduce noi limitări pentru persoanele fizice care sperau să își poată produce singure necesarul de electricitate din surse regenerabile. În schimb, facturile populației la electricitate vor fi încărcate cu subvenții mai mari pentru energia „verde” chiar din acest an.

Noi propuneri legislative blochează accesul micilor producători persoane fizice la rețeaua de electricitate, în ciuda condițiilor climatice favorabile ale României și a suprafeței mari de acoperișuri pe care țara noastră ar putea să o exploateze, dar și a interesului ridicat din partea consumatorilor casnici de a-și produce singuri energia.

Proiectul de lege pentru adoptarea OUG 24/2017 care a adus anul trecut modificări la Legea nr.  220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile limitează la doar 100 MW capacitatea totală la nivelul țării pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să achiziționeze energia produsă de casnici în unități care utilizează surse regenerabile. Operatorii de distribuție concesionari sunt obligaţi, la solicitarea persoanelor fizice menţionate la alin. (6), să achiziţioneze energia electrică produsă conform alin. (6), în limita a cel mult 100 MW instalați la nivel național. Repartizarea limitei de putere instalată prevăzută pe fiecare operator de distribuție concesionar se realizează prin decizie ANRE, la propunerea operatorilor de distribuție, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Legi”, se arată în amendamentele aduse proiectului de lege. Altfel spus, la o putere medie de 5 kW cât e necesar pentru o locuință ca să își acopere o bună parte din consum prin panouri fotovoltaice, cel mult 20.000 de producători casnici vor putea să vândă energia distribuitorilor fără să fie obligați să plătească dezechilibrele din rețea. Prevederea este contestată de reprezentanții Greenpeace România,  care susțin că „scăzând autoconsumul (cam 30% din cantitatea produsă) și luând în calcul randamentul instalațiilor solare, cantitatea injectată în rețea la o capacitate instalată de 100 MW este foarte mică. Cu alte cuvinte, nu pune în niciun fel în pericol rețeaua și blochează fățiș dezvoltarea micilor producători. E o plafonare contrazisă în decembrie 2017 chiar de ANRE în cel mai recent proiect de ordin de implementare pentru persoane fizice a OUG 24”. Mai exact, în acel proiect de ordin, despre care „România liberă” a mai scris, ANRE propunea o limită de 100 MW/ distribuitor, deci de opt ori mai mult.

Distribuitorii ies iar câștigători 

Un alt amendament adus proiectului de lege limitează dreptul unei persoane fizice de a-și instala capacități de producție din surse regenerabile la cel mult 20 kW pe loc de consum, față de cel mult 100 kW, cât se prevede acum. Explicația adusă de parlamentari este că „pragul de 20 kW este acoperitor pentru persoanele fizice care alimentează doar consumul de energie electrică al gospodăriilor proprii”. De asemenea, „persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 20 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice la un preț stabilit conform reglementărilor ANRE”, se mai arată în textul proiectului de lege. Plafonarea prețului pe kWh la prețul pentru consumul propriu tehnologic al distribuitorilor, reglementat de ANRE, „este o asociere nemaiîntâlnită în Europa, o măsură clară de blocare a dezvoltării regenerabilelor la nivel mic în România. Prețul oferit e doar o treime din prețul de retail (0,21 lei față de 0,6-0,7 lei/KWh la retail persoane fizice)”, afirmă cei de la Greenpeace.

Investiția, imposibil de amortizat

Un alt amendament contestabil este cel care stipulează că persoanele fizice producătoare de energie „beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare financiară între valoarea energiei livrate, fără TVA, și valoarea aferentă serviciilor de distribuție pentru energia electrică consumată din rețea”. Reprezentanții Greenpeace România spun că prevederea este total dezavantajoasă economic. „Practic, pentru 1 kWh, un producător ar primi 0,21 lei, care s-ar compensa cu tariful de distribuție de 0,14 lei. La 7 bani/kWh produs, micii investitori nu își pot amortiza investiția. Mai mult, atunci când au nevoie de energie, micii producători vor cumpăra energie la prețul de retail, adică de 10 ori mai mare”, ne-au transmis aceștia.   

Ministerul Finanțelor nu dă înapoi

Chiar trecând peste aceste amendamente și luându-le ca atare, reglementarea fiscală pentru micii producători rămâne nerezolvată. Pot vinde energie persoanele fizice? Într-un răspuns solicitat de Greenpeace România de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), se arată că nu. „Codul Fiscal prevede obligativitatea impozitării veniturilor obținute de persoanele fizice din orice sursă (…), iar Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală reglementează obligația oricărei persoane sau entități care este subiect într-un raport juridic fiscal să se înregistreze fiscal, primind un cod de identificare fiscală”, susține MFP.

Energia „verde“ va fi tot mai scumpă în factura populației

În timp ce consumatorilor casnici li se pun o mulțime de piedici în încercarea de a deveni producători, Parlamentul a pregătit creșterea subvențiilor pentru marii producători, pe care tot populația le va suporta. Astfel, dacă în legislația actuală se prevede că impactul mediu în factura consumatorului final cu subvențiile nu trebuie să depășească 11,1 euro/MWh, în proiectul de lege pentru modificarea OUG 24/2017 acest prag crește la 11,7 euro/MWh în anul 2018, la 12,5 euro/MWh în anul 2019, 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022. România a aprobat, prin Legea 220/2008, cea mai generoasă schemă de sprijin pentru producătorii de energie din surse regenerabile din Europa. Impactul total calculat de autorități la momentul adoptării a fost de 80,713 miliarde lei (circa 19,5 miliarde euro) pentru întreaga durată a schemei de sprijin.

Nouă schemă de ajutor, cu „prime fixe“

În prezent, producătorii de energie din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în rețea. În proiectul de lege care modifică OUG 24/2017 se mai arată însă că Ministerul Energiei și ANRE vor propune ca alternativă la sistemul de promovare prin certificate verzi „schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la prețul mediu al energiei electrice rezultat din tranzacțiile pe piața centralizată de energie electrică”. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de act normativ.

Cele mai citite

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă