» Rapoarte superoptimiste ale unor case de brokeraj, ecourile cresterii economice si disputele din actionariat au tras temporar in sus cotatiile SIF-urilor.
» 2009 poate aduce inca un pachet de 10% din Transelectrica la bursa. Profitul companiei are insa mari sanse sa semene in 2009 cu cel din… 2007.
» Cum situatia pe plan extern este departe de a se limpezi, investitorii care nu au stomac pentru speculatii ar trebui sa astepte o stabilizare a preturilor inainte de a se repezi la cumparare.
Cu o crestere agresiva de aproximativ 13% in primele doua zile ale saptamanii, actiunile societatilor de investitii financiare au aratat din nou ca in vremurile bune, desi volumele de tranzactionare n-au fost cu adevarat importante la bursa decat marti (aproape 10 milioane euro). Acest raliu de toamna pare declansat de un cumul de factori.
Un raport superoptimist al casei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment recomanda preturi cu 66-108% mai mari pentru actiunile societatilor de investitii (cel mai putin pentru SIF Moldova, cel mai mare potential pentru Transilvania). Procentele par spectaculoase pe un orizont de 12 luni, dar nu ar trebui uitat ca brokerii de RCI s-au mai inselat de cateva ori spectaculos. In ianuarie de pilda un alt raport de analiza al societatii avansa un potential de apreciere pentru SIF-uri de 23-43%. De atunci insa, BET-FI a pierdut aproape 50%.
Un alt motiv al aprecierii cotatiilor la bursa (indicii BET si BET-C au castigat la randul lor 2,6%, respectiv 1,8%, in primele doua zile ale saptamanii) poate fi avansul spectaculos al PIB-ului in trimestrul al doilea (9,3% anualizat), argument cu greutate pentru cei ce urmaresc indicatorii macro inainte de a demara o investitie la bursa. Totusi, rezultatele bune nu sunt chiar o surpriza avand in vedere estimarile oficialitatilor, iar ritmul de crestere urmeaza a se diminua in trimestrele viitoare pe masura ce contributia agriculturii scade. Adaugand avertismentele lansate de principalele agentii de rating privind repetarea scenariului din tarile baltice (economiile supraincalzite aterizeaza dur), deducem ca fondurile noi care ar fi intrat la BVB numai pe acest considerent nu pot fi foarte consistente.
In sfarsit, meciul declansat pentru sefia SIF Oltenia intre Catalin Chelu si actualul presedinte, Dinel Staicu, induce ideea ca presiunea mai mare la cumparare in vederea asigurarii unui numar mai mare de voturi in AGA de peste 2 luni va duce si la cresterea pretului. Presiune care nu s-a vazut insa in piata saptamanile trecute, cand se pregatea o astfel de intrunire. E adevarat, gluma s-a ingrosat la sfarsitul lui august, cand au fost anulate pentru prima data voturi in AGA pe motiv de actiune concertata. Detaliu considerat nesemnificativ in momentul alegerii actualului presedinte, Dinel Staicu, sustinut la vremea respectiva de contestatarul sau din prezent, Catalin Chelu.
Incepand de miercuri, cotatiile societatilor de investitii au inceput sa piarda treptat teren, pe fondul marcarilor de profit. Vineri, pietele externe au dat "o mana de ajutor" astfel incat aproape tot avansul acumulat in primele 2 zile ale saptamanii a disparut.
2009 ar putea aduce inca un pachet de 10% din Transelectrica la bursa, printr-o oferta publica primara. Din pacate, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei, 2009 ar putea fi un an la fel de slab ca 2007. Asta, deoarece Transelectrica are veniturile si cheltuielile reglementate si orice depasire a acestora se scade sau se adauga la cele ale anului viitor.