15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNew Orleans, evacuat

New Orleans, evacuat

» La trei ani dupa ravagiile facute de Katrina, locuitorii din New Orleans au primit din nou ordin de evacuare din calea uraganului Gustav.

Cei 239.000 de locuitori ai orasului New Orleans – dintre care unii revenisera doar de cateva luni dupa ravagiile facute de Katrina in august 2005 – au fost siliti din nou sa se refugieze din calea unui uragan, Gustav, care se estimeaza ca va fi chiar mai distrugator decat Katrina.

"Aceasta este mama tuturor furtunilor, furtuna secolului", a avertizat primarul orasului New Orleans, Ray Nagin, dand ordinul de evacuare. "Trebuie sa fiti in alerta si trebuie sa va miscati fundurile imediat afara din New Orleans", a adaugat Nagin, folosind un limbaj mai dur pentru a le transmite concitadinilor sai sentimentul urgentei. Ca si autoritatile, si acestia au invatat multe din tragedia de acum trei ani, cand au fost loviti de Katrina, o mare parte din ei nemaiasteptand ordinul de evacuare pentru a pleca din oras. Mii de persoane plecasera inca de sambata. Dupa ce, in urma cu trei ani, s-a constatat ca pentru foarte multi ordinul de evacuare a fost inutil, pentru ca nu aveau mijloace de transport proprii, de data aceasta au fost puse la dispozitie autobuze si trenuri speciale. 10.000 de oameni fusesera evacuati astfel inca de sambata, alte 20.000 plecand ieri dimineata. De asemenea, au fost luate din timp masuri pentru evacuarea persoanelor cu nevoi speciale. Multor evacuati le-au fost date bratari cu coduri numerice, pentru a se usura procedurile de identificare si inregistrare.

Autoritatile nu vor trece la evacuarea fortata a cetatenilor, dar au precizat ca oricine alege sa ramana in oras "ar face cea mai mare greseala a vietii sale" si ar ramane "pe cont propriu".

Evacuarea a inceput ieri dimineata la ora locala 8.00, cu partea de vest a orasului, cea mai joasa, urmand apoi partea de est. Gustav ar putea inunda si zone din oras care au fost mai putin afectate acum trei ani, cu atat mai mult cu cat lucrarile de consolidare a digurilor nu au fost finalizate complet.

Dezastru
» Katrina
La 29 august 2005, uraganul Katrina a rupt digurile care protejeaza New Orleans, care a fost construit in mare parte sub nivelul marii. Orasul a fost inundat in proportie de 80%. Din cauza ineficientei masurilor de evacuare si asistenta (autoritatile nu stiau, de exemplu, cate persoane nu dispun de mijloace proprii de transport, numarul acestora fiind mult mai mare decat se credea), s-a instaurat haosul, supravietuitorii dezastrului asteptand cu zilele sa fie scosi din ape sau sa primeasca strictul necesar. Aproximativ 1.500 de oameni au murit, iar pagubele au fost estimate la 80 de miliarde de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă