15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia ar putea scapa fara sanctiuni pana in noiembrie

Rusia ar putea scapa fara sanctiuni pana in noiembrie

Summitul extraordinar de luni al UE consacrat crizei din Georgia nu va adopta sanctiuni impotriva Rusiei, a declarat ieri pentru AFP o sursa de la Presedintia franceza. "Suntem inca in faza de dialog, dialog ferm cu Moscova, nu in faza de sanctiuni. Cu siguranta, momentul sanctiunilor nu a venit", a explicat sursa citata.
Faptul ca europenii sunt divizati cu privire la impunerea de sanctiuni impotriva Rusiei – sustinute, in special, de Polonia, Republica Ceha si statele baltice – a fost confirmat de diplomati europeni aflati la Bruxelles, care au declarat ca "nu cred ca exista un apetit unanim" pentru aceasta masura. Ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, a admis ca tara sa nu se numara printre statele care ar dori sa se impuna sanctiuni impotriva Rusiei. Germania si Italia sunt, de asemenea, reticente.

Potrivit sursei de la presedintia franceza, Palatul Elysée considera ca problema eventualelor sanctiuni impotriva Rusiei ar trebui discutata doar la Summitul UE-Rusia, programat in data de 14 noiembrie.
Rusia, care asigura o treime din necesarul de petrol si gaze al Europei, este convinsa ca statele europene nu vor reusi sa se puna de acord cu privire la sanctiuni, intrucat acestea ar afecta mai mult economiile lor.
Daily Telegraph a scris ieri ca guvernul rus a cerut cel putin uneia dintre companiile sale petroliere sa se pregateasca pentru o eventuala reducere a livrarilor catre Europa, ca raspuns la amenintarile cu impunerea de sanctiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă