19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialMoment de respiro pe bursele europene

Moment de respiro pe bursele europene

Dupa ce in prima parte a sedintei indicii europeni inregistrau pierderi, publicarea datelor de peste ocean referitoare la increderea consumatorilor in crestere si la vanzarile de case noi, si acestea in crestere, a determinat trecerea indicilor pe crestere, acestia inchizand sedinta cu evolutii mixte.

 

Indicele FTSEurofirst 300, care include actiunile celor mai importante actiuni europene, a incheiat tranzactiile in crestere cu 0,3%, la 1.172,89 puncte, dupa ce, pe parcursul zilei, a inregistrat un declin de 1,4%, in urma informatiilor furnizate de institutul german Ifo, privind inrautatirea climatului de afaceri in Germania.

 

Euro, lira sterlina si dolarul australian s-au depreciat constant de la sfarsitul lunii iulie din cauza inmultirii semnalelor ca problemele cu care se confrunta economia americana se extind. Insa marti, euro s-a apreciat cu 0,5% fata de moneda americana, la 1,4720 dolari. De asemenea, lira sterlina s-a apreciat cu 0,4% fata de dolar, la 1,8466 dolari.

Nokia a lansat doua noi modele de telefoane de ultima generatie, N79 si N85 care vor fi puse in vanzare incepand cu luna octombrie. Prin aceasta lansare compania finlandeza intra in competitie directa cu produsele Apple si Samsung. Nokia a inregistrat in al doilea trimestru o scadere de 61% a profitului net, la 1,1 miliarde euro, fata de 2,83 miliarde euro anul trecut. Insa pe pietele europene, investitorii au reactionat pozitiv, iar cotatiei actiunilor Nokia a crescut cu 2,9%.

Producatorul olandez de bere Heineken NV a raportat, miercuri, o crestere a profitului operational din prima jumatate a anului de 7,4 %, la 925 milioane euro si a anuntat ca a crescut preturile pe cele mai multe piete si a redus costurile. Heineken, cel de-al treilea producator mondial de bere, a anuntat ca vanzarile in aceeasi perioada s-au ridicat la 6,4 miliarde de euro. Compania estimeaza o crestere a profitului net de baza de cel putin 5% pe intregul an fiscal, dupa ce acesta a crescut cu 5,3% in primul semestru. Actiunile Heineken au scazut cu aproape o treime in acest an, pe masura ce investitorii au sanctionat expunerea producatorului de bere pe pietele vestice, insa analistii sunt de parere ca declinul este exagerat tinand cont de perspectivele bune pe termen lung ale marcilor premium de bere.

Actiunile companiilor din domeniul resurselor au inregistrat insa un declin de 0,8%, ca urmare a temerilor legate de ritmul lent de crestere a economiei mondiale, cu toate ca grupul Rio Tinto a raportat o crestere peste asteptari, de 55%, a profitului in primul semestru.

La inchiderea sedintei de tranzactionare din 26 august, pe piata pariziana indicele CAC 40 a urcat cu 0,29%, la 4.368,55 puncte, iar indicele german DAX, al bursei din Frankfurt, a avansat cu 0,69%, la 6.340,52 puncte. Indicele FTSE100, al principalelor actiuni listate la bursa din Londra, a coborat insa cu 0,63%, la 5.470,70 puncte. Bursa londoneza a fost inchisa, luni, pentru vacanta bancara de vara.

Indicele Swiss Market al bursei elvetiene a castigat marti 0,44%, iar indicele olandez, Amsterdam Exchanges, s-a apreciat cu 0,13%. Indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, a avut o scadere de 0,46%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă