» Pentru ca experimentul facut de municipalitate in weekendul trecut a avut succes, numarul pietelor taranesti se va dubla de saptamana viitoare la nivelul Bucurestiului.
» Taranii si-au epuizat imediat produsele aduse la vanzare, iar cumparatorii au fost destul de multumiti de preturile marfurilor achizitionate.
Cele trei piete volante au fost amenajate pe str. Drumul Sabareni, la capatul Caii Giulesti – sectorul 6; pe str. Edgar Quinet, intre str. Academiei si fantana de la Universitate – sectorul 1 si pe Bd. Unirii, intre str. Mircea Voda si Nerva Traian – in sectorul 3 al Capitalei. Anuntati de autoritati ca isi pot desface produsele fara nici un fel de taxa, taranii din Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova si Teleorman au ajuns inca de la primele ore ale diminetii in cele trei spatii amenajate de municipalitate. Producatorii au fost aproape imediat luati cu asalt de locuitorii din imprejurimi, iesiti devreme la cumparaturi pentru a scapa de arsita de la orele amiezii. Din acest motiv, vizita "de lucru" pusa la cale de primarul general Sorin Oprescu in cele trei piete a ramas oarecum fara "obiectul muncii", edilul-sef gasind tarabele producatorilor aproape goale. "Acest lucru demonstreaza ca experimentul facut de noi a avut succes si, de aceea, am decis ca de saptamana viitoare sa mai infiintam inca doua-trei piete de acest fel. In aceste locuri oamenii pot cumpara produse agroalimentare proaspete si la preturi reduse, deoarece se elimina taxa de piata. Pietele volante vor functiona doar in weekend, intre orele 6.00 si 20.00", a spus Oprescu.
20 de standuri in fiecare piata
Pe lista de produse aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Federatia Agrostar pentru a fi vandute in pietele volante sunt incluse legumele proaspete si conservate, fructele de livada si de padure, mierea de albine, produsele traditionale si mestesugaresti. Fiecare piata taraneasca dispune de cate 20 de standuri cu cantarele aferente. Primaria Capitalei asigura accesul la utilitati, respectiv energie electrica, apa, toalete ecologice si spatiile de depozitare aferente. Daca producatorii au fost in totalitate multumiti de ideea primariei, cumparatorii au avut pareri impartite. Majoritatea au apreciat initiativa municipalitatii, insa unii au declarat ca in alte piete marfurile se vand mai ieftin. "Nu e buna ideea cu pietele volante pe trotuar, deoarece nu mai este loc sa treci", a spus Ion. M., care locuieste in zona Universitatii.
» Preturi mai mici
Prezent la vizita de lucru facuta de Oprescu, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a afirmat ca acest tip de comert ofera avantaje cumparatorilor, care au certitudinea ca iau produse foarte proaspete si la preturi mai mici decat cele din alte piete, unde sunt intermediari. De asemenea, si producatorii sunt avantajati deoarece
isi vand marfa direct consumatorilor.