15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDoar 50 de fetite se mai viseaza "Nadia"

Doar 50 de fetite se mai viseaza „Nadia”

» Bronzul pe echipe de la Beijing poate fi considerat "de aur" in conditiile in care aria de selectie este extrem de redusa.

» Previziuni: dupa 2012 vom avea mari probleme la gimnastica daca nu se iau masuri.

Tot mai putine fetite vor sa faca gimnastica, iar antrenorilor le este tot mai greu sa compuna un lot competitiv. La Centrul Olimpic din Deva mai sunt doar 50 de sportive de performanta, fata de cel putin 200, cate erau in urma cu 10 ani.
De 30 de ani, lotul olimpic de gimnastica se pregateste la Deva, insa in ultima vreme tot mai putine fetite vor sa imbratiseze aceasta cariera. In urma cu cativa ani, la poarta scolii era aglomeratie mare; acum, insa, putine copile mai vor sa-i calce pe urme Nadiei Comaneci. Aceasta situatie afecteaza serios procesul de selectie pentru lotul national. Daca, in urma cu 10 ani, la centrul olimpic de la Deva erau cel putin 200 de sportive de performanta, acum abia mai sunt vreo 50. "De cativa ani se inregistreaza un regres. Una dintre cauze este legata de scaderea interesului copiilor pentru sport, in general. In plus, gimnastica feminina trebuie inceputa la o varsta frageda, inca de la 5-9 ani. Andreea Raducan a inceput gimnastica la 9 ani, dar ea reprezinta, cred, o exceptie", precizeaza directorul Colegiului National Sportiv (CNS) Cetate Deva, Adrian Liga, care ocupa aceasta functie din mai 2006.

Pentru pregatirea micilor gimnaste, in fiecare an se infiinteaza cate doua clase, care se mentin pana la finalul liceului, dar, din pacate, numarul fetitelor care vor sa devina gimnaste este tot mai mic de la an la an. Adrian Liga spune ca, la Deva, situatia este buna fata de alte centre din tara, unde abia sunt cate doua-trei gimnaste competitive. "Deocamdata, nu ne facem probleme, pentru ca la nivel de lot de junioare sunt sperante foarte bune. Dupa anul 2012 trebuie sa ne gandim ce o sa facem ori daca o sportiva nu poate continua din diverse motive", a mai spus directorul CNS Cetate Deva. Luand in calcul aceste aspecte, care ingreuneaza serios constituirea unui lot de performanta, Liga spune ca medalia de bronz obtinuta de echipa de gimnastica a Romaniei la Olimpiada de la Beijing reprezinta un rezultat de exceptie.

La Centrul Olimpic de la poalele cetatii se pregatesc o serie de gimnaste valoroase ale Romaniei. Lidera echipei Romaniei, Sandra Izbasa, medaliata cu aur olimpic la sol si cu bronz pe echipe, invata si se antreneaza in sistemul integrat de la Colegiul Sportiv din Deva, chiar daca este legitimata la Clubul Steaua Bucuresti. De-a lungul timpului, aici s-au pregatit si au devenit stele ale gimnasticii mondiale nume mari, de la Nadia Comaneci la Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivas, Lavinia Milosevici, Andreea Raducan sau Maria Olaru.

Cele mai citite

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă