16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRusii ignora acordul de incetare a focului

Rusii ignora acordul de incetare a focului

Trupele rusesti isi pastrasera ieri pozitiile din jurul oraselor Gori si Senaki, controland, practic, principala autostrada din vestul Georgiei, in pofida acordului de incetare a focului.

Declaratiile contradictorii ale responsabililor militari rusi au creat ieri o "perdea de fum" in spatele careia trupele rusesti din Georgia si-au continuat manevrele.
SUA si Franta au acuzat Moscova ca incalca acordul de incetare a focului, care prevede retragerea fortelor militare ale celor doua parti pe pozitiile ocupate inainte de izbucnirea razboiului, la 7 august. Orasele Gori si Senaki erau ieri inconjurate in continuare de trupe rusesti, care controlau astfel principala autostrada ce traverseaza vestul Georgiei si, implicit, intreaga regiune. Corespondentul AFP a transmis ca tancuri rusesti au continuat si ieri misiunile de patrulare de la baza militara din Teklati, de langa orasul Senaki, spre portul Poti, iar elicoptere rusesti au survolat zona.
Presiunile occidentale asupra Moscovei s-au amplificat in acest weekend, dupa ce secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a sosit ieri la Tbilisi, alaturi de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Condoleezza Rice a insistat asupra faptului ca acordul de incetare a focului ofera un mandat foarte limitat fortelor ruse, care nu sunt autorizate sa intre pe teritoriul georgian.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Moscova nu isi va retrage trupele decat atunci cand va fi satisfacuta de masurile de securitate instituite.
Iritata de scutul american antiracheta, Moscova evalueaza optiunea de a inarma nuclear flota de la Marea Baltica, a scris ieri Sunday Times, citand surse militare de rang inalt.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă