» In primele 9 zile de la listare, titlurile de stat nu adunasera decat doua tranzactii la BVB. Volumul abia a depasit 200 de titluri.
» In ciuda unui profit spectaculos (132 milioane lei), investitorii au ramas mai degraba prudenti la Azomures.
» Temerile legate de o posibila reducere a profitabilitatii in sectorul bancar au determinat inchideri de pozitii in momentul anuntarii rezultatelor la 6 luni pentru BRD.
Cu BRD si SNP raportand sub estimarile analistilor, bursa nu a cunoscut mult asteptata revenire in forta a cotatiilor, in ciuda unei relative stabilizari a pietelor externe si a corectiilor din pietele internationale de marfuri ce atenueaza amenintarile inflationiste. BRD a anuntat un profit aparent bun la 6 luni: 514,5 milioane lei, fata de 417,1 milioane raportate in semestrul I din 2007. Cresterea de 23% este insa mult inferioara dinamicii din primul trimestru – profitul a crescut atunci cu 54% fata de perioada similara din 2007, de la 168,4 milioane lei la 259,2 milioane – fapt ce a nemultumit investitorii determinandu-i sa puna presiune la vanzare; luni actiunile bancii au scazut cu 1,5%. Mai mult, profitul din trimestrul al doilea este usor mai redus decat cel realizat in primele trei luni ale anului (255 milioane lei fata de 259 milioane), desi lunile de primavara impulsioneaza activitatea bancara, daca tinem cont de sarbatorile de Pasti si vacantele de 1 mai cand inclinatiile spre consumul pe datorie sunt mai mari. Cum bancile autohtone au crescut accelerat in ultimii 5 ani in special datorita creditului de nevoi personale, urmatorii 2-3 ani ar putea consemna o reducere, poate chiar severa, a ratelor de crestere a profitului, pe masura ce acest tip de imprumuturi se refinanteaza la costuri mai mici sau ajung la scadenta (dezvoltarea creditului impotecar e ingreunata deocamdata de cererea solvabila redusa).
Privatizarea cu Al Arrab se pare ca nu este deocamdata de bun augur pentru Electroputere, care si-a adancit pierderile (12,7 milioane lei la 6 luni, fata de 11,2 milioane in urma cu un an, dupa ce si in primele trei luni acestea erau de 7,1 milioane fata de 6,6 in perioada similara de anul trecut). Interesant este ca in zilele dinaintea anuntarii rezultatelor, actiunile au avut 4 sedinte consecutive in care au crescut cu maximul permis la BVB (±15%). E posibil ca unul dintre investitorii cu pachete ceva mai mari de actiuni sa fi incercat sa induca ideea ca societatea va trece pe profit, cumparand agresiv actiuni, pentru a incerca sa le plaseze ulterior, chiar inainte de rezultate, speculatorilor naivi care devenisera brusc interesati de actiunile EPT.
Desi asteptate indelung, titlurile de stat se tranzactioneaza deocamdata sporadic. Listate pe 4 august, pana miercuri, 13 august nu se inregistrasera decat doua tranzactii. Pe 4 august s-au schimbat 99 de titluri de stat cu scadenta in anul 2011 si o dobanda de 8% pe an (pretul tranzactiei 9477 lei/titlu) iar pe 11 august am avut inca o tranzactie : 104 titluri cu scadenta in 2010, emise in 2005 si purtatoare a unei dobanzi de 6%, adjudecate la un pret de 9203 lei/titlu (titlurile de stat au valoarea nominala de 10.000 lei si sunt emise cu discount).
"Rezultatele semestriale au fost in general bune, dar in ciuda acestui fapt cumparatorii nu au aparut in piata. In consecinta, o parte a investitorilor s-a grabit sa marcheze profiturile din ultimele zile grabind scaderea cotatiilor", spune Alin Brendea, director de operatiuni Prime Transaction.