20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăGDPRStilul de viata modern ne imbolnaveste

Stilul de viata modern ne imbolnaveste

Asa-numitul "stil de viata modern" ocupa un rol decisiv in aparitia multor afectiuni. Din pacate, acest progres este insotit si de o serie de neajunsuri, iar printre cele mai comune putem aminti: nutritia inadecvata, sedentarismul, fumatul, poluarea, stresul, abuzul de alcool si alte substante nocive, dezechilibrul spiritual si moral.

Sedentarismul este un insotitor tot mai frecvent al alimentatiei nesanatoase si un dusman din ce in ce mai mare al sanatatii globale." Prof. Dan Cheta

Nu incape nici un fel de indoiala asupra faptului ca dezvoltarea stiintifica si tehnologica a adus beneficii uriase existentei noastre. Pe scurt: durata si calitatea vietii au sporit impresionant, mai ales in ultima suta de ani. Totusi, aceste lucruri au atras dupa ele si o nutritie inadecvata, sedentarism, poluare etc. Afectiunile cauzate de acesti factori nesanatosi au fost numite "boli ale confortului" sau "boli ale prosperitatii"  si includ obezitatea si alte boli metabolice, boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii, afectiuni neuropsihice, muscoscheletale etc.

 

Prof. Dan Cheta si dr. Andreea Dragomir, de la Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa, explica modalitatile prin care putem combate aceste efecte: alimentatie echilibrata, activitate fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare, mentinerea unor valori normale ale tensiunii arteriale, lipidelor si glucozei sangvine, renuntarea la fumat, consum moderat de alcool etc. Principalul component al "stilului de viata negativ" si dusmanul nostru nr. 1 acum si pe viitor este nutritia dezechilibrata. Potrivit dr. Dan Cheta, aceasta se caracterizeaza prin: aport excesiv de calorii, asociat cu restrangerea activitatii fizice, ducand astfel la surplus ponderal; consum excesiv de produse bogate in carbohidrati rafinati si grasimi animale; aport exagerat de sare; folosirea aditivilor artificiali; metode inadecvate de preparare a alimentelor, consum excesiv de alcool.

 

Un citadin obisnuit circula cu masina ori mijloacele de transport in comun, urca la etaj cu liftul, isi petrece ore in sir in fata calculatorului ori in alte activitati de birou, foloseste dispozitive de telecomanda pentru restrangerea cat mai mare a miscarii etc. Semnificatia progresului a fost tot mai mult asociata cu comoditatea, cu limitarea accentuata a efortului fizic. O reactie fireasca in fata acestei amenintari este cresterea gradului de informare si constientizare a publicului prin masuri de educatie medico-sanitara. Acest lucru se face si va continua sa se faca in toata lumea. Dar eficienta, cel putin pana in prezent, nu este prea incurajatoare.

» Miscare
Pentru sanatatea dumneavoastra, consumati cel putin 5 fructe sau legume proaspete pe zi. Faceti exercitii fizice zilnic, timp de minimum 20 de minute.

» TREI MESE PE ZI
Respectati regula celor trei mese zilnice (mic-dejun, pranz, cina); ele au un rol semnificativ pentru o nutritie echilibrata – micul-dejun si pranzul sunt cele mai importante – si respectati orele de masa. Dezobisnuiti-va sa "rontaiti" intre mese. 

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă