19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Reginele" de la 8±1 isi confirma valoarea

„Reginele” de la 8±1 isi confirma valoarea

Furtuna puternica de la Beijing din cauza careia au fost amanate cateva dintre cursele de canotaj, printre care si cea feminina de 8±1, in care au tras si reprezentantele Romaniei, nu le-a scos din mana pe romance. Cu o zi intarziere fata de programul initial, ieri, la capatul unei curse palpitante, Constanta Burcica, Viorica Susanu, Rodica serban, Eniko Barabas, Simona Musat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat si Elena Georgescu au castigat seria a doua a probei de 8±1, regina canotajului mondial, si si-au asigurat locul in finala.
Romania, care la 8±1 detine ultimele trei titluri olimpice (de la Atlanta din 1996, de la Sydney din 2000 si de la Atena din 2004), a devansat ieri Olanda si Australia, si este considerata principala candidata la titlul olimpic.

 

Ioan Dospinescu, presedintele Federatiei Romane de Canotaj, s-a declarat extrem de multumit mai ales de timpul obtinut de sportivele noastre, cu aproape o secunda mai bun decat cel realizat in prima serie de echipajul Statelor Unite ale Americii (noi – 6:05:77, americancele – 6:06:53), considerat principalul adversar al fetelor noastre in finala de duminica. La randul lor, componentele echipajului nostru de 8±1 sunt optimiste si nu se gandesc decat la titlul olimpic. "In timpul cursei nu ne-am gandit decat la adversare si la cum sa le demoralizam. Dupa 500 de metri am preluat deja conducerea si singurul nostru obiectiv a fost sa ducem la capat aceasta cursa in acelasi ritm, aratand inca din serii ca Romania face performante. In finala speram ca vom reedita performanta si ne vom apara cu succes titlul mondial", a marturisit dupa cursa Doina Ignat, multipla campioana olimpica.
Din pacate, ieri echipajul romanesc de dublu vasle, format din Ionelia Neacsu si Roxana Cogianu, a ratat calificarea in finala probei, dupa ce a ocupat locul trei in seria de recalificari. Astfel, Romania se mentine in cursa pentru medalii doar la 8±1 si la dublu rame fara carmaci, cu Viorica Susanu si Camelia Lupascu in formatie.

 

Astazi, cinci discipline, o speranta de medalie
La Beijing, astazi, in ziua a patra a JO, reprezentantii Romaniei se vor bate la cinci discipline: lupte greco-romane, gimnastica masculina, haltere, inot, scrima si tenis. Principalul nostru favorit la o medalie olimpica este Mihai Covaliu, campionul olimpic la sabie de la Sydney 2000. Chiar inainte de intrarea in competitie, Covaliu declara ca se gandeste doar la podium. "Sunt bine pregatit si imi doresc sa iau titlul sau macar o medalie. N-am emotii, dar stiu ca va fi un concurs foarte greu", a spus Mihai Covaliu, care anul acesta a cucerit medalia de bronz la intrecerile de sabie din cadrul Campionatelor Europene. Pentru a ajunge in finala de la Beijing, Mihai Covaliu va trebui sa treaca de trei adversari, in preliminarii, sferturi si semifinale, toate luptele urmand a se da in aceeasi zi.

 

Celalalt sabrer al Romaniei care va intra astazi in competitie va fi Rares Dumitru. Restul sportivilor romani care vor evolua azi sunt cotati cu sanse modeste la un loc pe podium. La lupte-greco romane vor concura Eusebiu Diaconu (60 kg) si Virgil Munteanu (55 kg), in preliminarii si, daca va fi cazul, in recalificari si finale, iar la haltere vor intra in competitie Alexandru Rosu (69 kg) si Razvan Martin (69 kg), in preliminarii si recalificari, tot daca va fi cazul. Pentru echipa masculina de gimnastica, calificata de pe ultima pozitie in finala, un loc in primii sase ar fi mai mult decat onorabil. La inot au "misiunea" de a prinde finalele Camelia Potec, la 200 m liber, si Ioan Gherghel, la 200 m fluture, in timp ce Norbert Trandafir (100 m liber) si Valentin Preda (200 m bras) vor inota in serii. La tenis, Victor Hanescu va juca in turul al doilea, Sorana Carstea fiind eliminata.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă