16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAvertisment: Intreaga lume va avea probleme

Avertisment: Intreaga lume va avea probleme

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a avertizat ieri, intr-un interviu acordat postului de televziune CNN, ca "in cazul in care Rusia va ramane nepedepsita dupa ceea ce se intampla in Georgia, intreaga lume va avea probleme". Saakasvili a comparat intrarea tancurilor rusesti in Georgia cu invadarea Afganistanului de catre trupele sovietice, in 1979, si cu intrarea fortelor Pactului de la Varsovia (cu exceptia Romaniei) in Cehoslovacia, in 1968.

Presedintele SUA, George W. Bush, a cerut incetarea "imediata" a conflictului din Caucaz. Comisia Europeana si seful diplomatiei europene, Javier Solana, si-au exprimat preocuparea fata de "evolutia dramatica a situatiei", cerand "incetarea imediata a ostilitatilor si reluarea rapida a negocierilor". Un purtator de cuvant al comisarului european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a dat asigurari ca UE este "pregatita sa isi amplifice contributia la rezolvarea conflictului din Georgia". La initiativa presedintelui Lituaniei, Valdas Adamkus, seful diplomatiei de la Vilnius, Petras Vaitekunas, a plecat ieri in Georgia, pentru a examina situatia si a-i informa pe partenerii din Uniunea Europeana. Inainte de a pleca, Vaitekunas s-a consultat cu omologii sai din Polonia, Finlanda, Suedia, Ucraina si Letonia. Lituania a criticat Moscova pentru incapacitatea sa de a gestiona operatiunea de mentinere a pacii din Osetia de Sud.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut oprirea imediata a confruntarilor armate din Osetia de Sud si reluarea negocierilor directe.
Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a condamnat ingerinta Moscovei in problemele interne ale Georgiei, declarand ca "integritatea teritoriala a Georgiei in frontierele sale legitime, recunoscute de comunitatea internationala, si suveranitatea sa deplina trebuie respectate fara conditii".  
Biroul de presa al MAE roman a facut ieri trimitere la un apel de joi seara al presedintiei franceze a UE, cerand "reducerea imediata a nivelului tensiunilor si evitarea oricarei escaladari", deja depasit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă