19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalȚările UE fac front comun împotriva „Drumului mătăsii“

Țările UE fac front comun împotriva „Drumului mătăsii“

Documentul semnat de 27 din cei 28 de ambasadori ai UE în China, în afara celui maghiar, consideră „nedrept” proiectul Beijingului de infrastructură la nivel mondial „O centură, o rută”, pentru că împiedică liber-schimbul şi conferă avantaje firmelor chineze.

Observatorii au precizat în media asiatică faptul că statele membre ale Uniunii Europene prezintă un front „aproape comun” împotriva iniţiativei „O centură, o rută” şi preocupările europenilor ar putea eclipsa apropiatul summit între China şi UE, prevăzut pentru iulie.

Existenţa documentului a fost dezvăluită de publicaţia economică germană Handelsblatt, iar surse europene au confirmat-o.

Potrivit lui Jyrki Kallio, cercetător la Institutul finlandez pentru Afaceri Internaţionale, UE are temeri că masivele investiţii chineze pot descuraja statele membre să critice China în unele probleme, printre care cea privind drepturile omului.

Alt efect secundar este crearea unei fisuri între unele ţări din UE sau între state membre şi Bruxelles.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, vrea relansarea coridorului comercial cunoscut ca „Drumul mătăsii” realizat de împăratul Wu, din dinastia Han, în urmă cu două milenii, pentru apropierea Chinei de Europa.

Deşi Bruxelles şi Beijing întreţin solide legături comerciale şi investiţii, UE a criticat rolul Chinei în state membre ca Grecia, Ungaria şi Republica Cehă, ca şi atitudinea faţă de proprietatea intelectuală.

Documentul arată cum China încearcă modelarea mondializării în propriile interese şi că iniţiativa „O centură, o rută ” – care implică o serie de proiecte de infrastructuri intercontinentale pentru legarea Chinei de Europa şi de Africa – urmăreşte obiective politice naţionale, anume crearea de noi pieţe pentru exporturi şi impunerea accesului la materii prime.

Observatori europeni precizează că unele din ţările Europei Centrale şi de Est sunt dezamăgite după speranţele lor de a vedea iniţiativa chineză finanţând noi proiecte majore de infrastructură în timp ce Beijing a reetichetat unele proiecte existente ca făcând parte din proiect.

Întreprinderile chineze preferă să investească în infrastructuri existente. Multe promisiuni de investiţii şi de finanţare, dar prea puţine s-au ­concretizat. 

 

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă