19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialJocurile Olimpice incep azi!

Jocurile Olimpice incep azi!

» Primele meciuri din turneul olimpic feminin de fotbal au loc azi, ziua considerata "minus doi" la JO

» Maine vor juca si baietii.

» Ceremonia oficiala de deschidere a JO va avea loc pe 8 august.

 

Conform programului comunicat de organizatori, competitiile din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing incep miercuri – cu doua zile inaintea ceremoniei de des-chidere –, cand sunt programate primele meciuri din cadrul turneului olimpic de fotbal.

Azi, incepand cu ora 12.00 (ora Romaniei), vor avea loc intalnirile Germania-Brazilia, Argentina-Canada, China-Suedia si Norvegia-SUA, in cadrul turneului feminin, urmand ca joi sa se dispute meciurile Brazilia-Belgia, Honduras-Italia, Olanda-Nigeria si Côte d’Ivoire-Argentina, contand pentru turneul olimpic masculin de fotbal. Turneele de fotbal (masculin si feminin) vor avea loc in perioada 6-23 august, in diverse orase: Beijing, Shanghai, Tianjin, Shenyang si Qinhuangdao, cu finalele programate in capitala chineza.
Spania a fost ultima reprezentanta a "batranului continent" care a obtinut medaliile de aur la masculin, atunci cand JO au avut loc la Barcelona, in 1992, succes ce a adus Europei a 16-a victorie olimpica. Dupa Barcelona, fiecare turneu a fost castigat de o echipa de pe alt continent: din Africa – Nigeria (1996) si Camerun (2000), din America de Sud – Argentina (2004).
Romania a luat parte doar la trei editii ale turneului olimpic: in 1924, 1952 si 1964.

Camelia Potec tinteste perfectiunea
Camelia Potec, cea mai mare speranta a inotului romanesc la o medalie olimpica, a inceput antrenamentele in "Cubul de Apa", celebrul complex de natatie de la Beijing unde peste doua zile se va da startul in intrecerile olimpice. Sosita la Beijing dupa un stagiu de acomodare in alt oras din China, Camelia Potec, campioana olimpica la Atena in proba de 200 m liber, si-a facut intrarea oficiala in Satul Olimpic, incepand antrenamentele la piscina de la "Cubul de Apa" cu o sesiune de circa 75 de minute. Acomodata cu fusul orar in urma minicantonamentului desfasurat in localitatea Yantai, braileanca in varsta de 26 de ani se prezinta excelent din punct de vedere fizic. "Sunt in cea mai buna forma a carierei si cu siguranta voi scoate cei mai valorosi timpi. Dar nu e de-ajuns, trebuie sa merg perfect pentru a face fata nivelului din inotul de astazi", a declarat Camelia Potec. "Ma voi antrena la fel de mult pentru probele de 200 m, 400 m si 800 m liber, dar la un moment dat voi decide, impreuna cu antrenorul meu, pe care sa mizez in mod special. Fizic, ma simt mai bine decat la Atena. Nu simt nici o presiune ca sunt campioana olimpica, pentru ca exista multi campioni mondiali care nu au castigat nici o medalie olimpica", a declarat inotatoarea.

Alaturi de ea sunt atat Philippe Lucas, tehnicianul francez cu care s-a pregatit in ultimul an la Cannet, cat si antrenoarea Doina Sava, sub indrumarea careia a cucerit aurul olimpic in urma cu patru ani. "In ultimele saptamani, am tinut legatura doar telefonic sau prin mesaje, dar azi (n.r. – ieri) am vazut-o si cum se misca in apa. Sunt impresionata. Cred ca doar un imens ghinion ar tine-o departe de podium. Nu vreau sa ma hazardez in a face pronosticuri, pentru ca se anunta niste intreceri extrem de dure, dar Camelia inoata extraordinar in momentul de fata. Sper ca munca si sacrificiile pe care le-a facut in ultimul an (n.r. – s-a mutat in Franta doar pentru a inota) sa fie incununate de succes, pentru ca o merita din plin", a spus Doina Sava, impresionata de parametrii la care a ajuns eleva sa.

Cele mai citite

Crimă urmată de sinucidere într-o comună din județul Vâlcea

O crimă tragică a avut loc în localitatea Păușești-Măglași, județul Vâlcea, unde un bărbat de 39 de ani și-a ucis cu brutalitate cumnata. Incidentul...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...
Ultima oră
Pe aceeași temă