2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportCampanie electorala pe cinci continente

Campanie electorala pe cinci continente

» Votul uninominal introduce o situatie inedita in cazul colegiilor pentru strainatate: un candidat la un colegiu pentru Senat va trebui sa faca ocolul Pamantului in 30 de zile, cat tine campania electorala a alegerilor parlamentare din toamna.

Astfel, cum a facut guvernul delimitarea colegiilor uninominale pentru romanii din strainatate, candidatii vor trebui sa-i convinga pe romanii din SUA, America de Sud si Canada, apoi sa treaca Atlanticul pentru a vorbi cu alegatorii lor din Islanda, ii vor saluta din avion pe romanii din Marea Britanie si Germania, ca dupa aceea sa bea o vodca cu romanii din Rusia si se vor grabi sa ia avionul pentru a sta de vorba cu cetatenii nostri de partea cealalta a Meridianului, din emisfera sudica, adica din Australia. Dar candidatii vor mai avea vreme sa ajunga si in Africa? De pilda, un candidat pentru colegiul 2 Senat (SUA, Canada, Australia, Africa, alte tari europene decat Spania si Italia) va trebui sa depaseasca recordul ocolului Pamantului in 80 de zile.
Aceasta situatie a fost creata prin hotararea de guvern, adoptata saptamana trecuta, privind delimitarea colegiilor uninominale. Pentru strainatate au fost desenate sase colegii uninominale, patru pentru deputati si doua pentru Senat. Pentru Italia si Spania au fost decupate doua colegii pentru deputati. Al treilea colegiu pentru deputati este format din alte tari europene, cum ar fi Germania, Franta, Marea Britanie, Belgia, Rusia etc., iar al patrulea colegiu pentru Camera Deputatilor este format din SUA, Canada, tarile sud-americane, Africa, dar si din Australia, China, Japonia. Pentru Senat, un colegiu au Spania si Italia, iar celalalt este format din toate celelalte tari europene la care se adauga SUA, Canada, Australia si Africa.

Parlamentarii din Comisia de cod electoral care s-au ocupat cu desenarea colegiilor au refuzat sa transeze situatia pentru romanii din strainatate, lasand Executivul sa rezolve situatia tocmai datorita problemelor ridicate de candidatura in afara tarii. Deputatul PSD Anghel Stanciu ne-a declarat ca legislatia nu este inca pregatita pentru acest tip de vot uninominal, de reprezentare a romanilor din afara: "Nu exista o legislatie in acest sens, in Constitutie nu se spune nimic, nu exista prevederi clare in Regulamentul celor doua Camere. Vorbim aici de logistica necesara in campanie unui candidat, dar si, concret, de modalitatea in care cel ales sa poata reprezenta interesele romanilor din afara, ale alegatorilor. Ca modalitate de exprimare in Parlamentul Romaniei, ca posibilitate de organizare a campaniei electorale", ne-a spus Stanciu.
Acesta a precizat ca ar fi necesara o discriminare pozitiva pentru acordarea unor avantaje materiale in plus, pentru ca parlamentarul sa se poata deplasa in zonele locuite de romanii carora le reprezinta interesele. "Una este sa fii ales pentru 12 comune din tara si alta este sa fii parlamentar pentru romanii din SUA si Canada", a adaugat deputatul PSD. La randul sau, europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu ne-a declarat ca va fi o campanie electorala atipica pentru colegiile din strainatate, iar parlamentarii alesi vor avea o situatie ingrata.

"Nu este o campanie normala. Sunt necesare alte mijloace de comunicare, alte forme de exprimare pentru a fi in contact cu alegatorii din afara, pentru a-i convinge sa te voteze, dar si pentru a le reprezenta interesele daca ai fost ales", a afirmat Marinescu. Acesta a sustinut ca modalitatile cele mai bune de comunicare nu pot fi altele decat internetul, site-ul, mailul, telefonul.
Partidele nu pot alege decat doua variante pentru a-si desemna candidatii in aceste colegii: un candidat numit de la Bucuresti sau un "localnic", adica un roman cu resedinta in strainatate. "Daca este desemnat de Bucuresti, cum isi face campanie? Cu ce se poate deplasa? Cum poate circula din SUA in Canada, apoi in Australia? Daca va fi ales, cum poate sa se deplaseze in weekend in circumscriptia sa electorala?", se intreaba deputatul Stanciu. "Daca este un om al locului, cum se poate deplasa in Parlamentul tarii? Asigura Legislativul transportul cu avionul in fiecare saptamana pentru un ales care vine din SUA, Canada sau Australia?", a pus acesta in discutie situatia creata. In asemenea conditii, Stanciu crede ca cea mai buna varianta ar fi introducerea votului prin corespondenta.

 

El ne-a spus ca in PSD nu s-a luat nici o decizie in privinta unor candidaturi pentru colegiile din strainatate. Dar a sustinut ca partidul poarta negocieri cu o serie de personaje cu notorietate, in special fosti sportivi si oameni de afaceri, cum ar fi Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Ion Tiriac, foarte cunoscuti printre romanii din afara. Europarlamentarul Marinescu ne-a declarat ca nici PD-L nu si-a desemnat candidatii pentru aceste colegii. In schimb, surse din partid vorbesc despre intentia unor parlamentari, cum ar fi Radu Catalin Dragus si Wilhelm Branza, care ar putea candida pentru colegii din Spania si Italia.

Branza are birouri parlamentare deschise la Castellon (Spania), dar si in Italia. Radu Catalin Dragus ne-a explicat pentru ce doreste sa candideze in colegiul de deputati pentru Italia: "Vreau sa-i aduc pe romanii din Italia in tara. Vreau sa se intoarca la locurile lor de bastina. si pentru ca cei mai multi sunt sunt din Moldova, cred ca ei pot sa ajute ca aceasta regiune sa se revigoreze economic". Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, ne-a spus ca nici liberalii nu au hotarat cine va candida pentru colegiile din strainatate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă