Pretul titlurilor de stat variaza in sens invers miscarilor de dobanda din piata: creste cand dobanzile scad si viceversa.
Cotate ca procent din valoarea nominala (de exemplu, un pret de 100 reprezinta un titlu care se tranzactioneaza la valoarea nominala iar unul de 101 reprezinta un bonus de 1% peste aceasta), titlurile de stat reprezinta, de regula, un refugiu pentru investitori in momentele de corectie la bursa. Astfel, cine nu doreste sa paraseasca bursa poate alege sa vanda actiunile pentru a beneficia de siguranta unui plasament garantat de stat (in plus, titlurile de stat au avantajul unui impozit de 0% pe dobanda, spre deosebire de un depozit clasic la termen, unde impozitul este de 16%). Mare atentie, insa, de cate ori faceti miscarile in cauza !
Bursa nu percepe decat un comision modic la tranzactiile cu titluri de stat (0,0009%); in plus, in scop promotional, nu se vor impozita castigurile din tranzactiile cu acestea – pentru actiuni, datorati un impozit de 16% pe profit daca actiunile au fost pastrate in portofoliu mai putin de un an. Totusi, brokerii au la randul lor comisioane si, chiar daca acestea vor fi sensibil mai reduse decat in cazul unui tranzactii cu actiuni (probabil sub 0,2%), cine face de mai multe ori rocada actiuni-titluri de stat s-ar putea sa piarda avantajul pe care lipsa impozitului pe dobanda il aduce fata de un depozit bancar.
Cu alte cuvinte, tranzactiile numeroase diminueaza randamentul, astfel ca titlurile de stat nu sunt chiar pentru oricine la bursa, fiind destinate mai degraba investitorilor pe termen lung, gen fonduri de pensii (maturitatea titlurilor este de regula peste un an). Cum se poate castiga din titluri de stat? Pretul creste cand dobanzile pe piata interbancara scad, pentru a conserva randamentul initial sau o valoare apropiata de acesta. De aceea, achizitia acestor instrumente pentru speculatii este recomandata doar in situatiile in care intuiti ca va urma o scadere a dobanzilor (cand BNR va relaxa, de pilda, politica monetara).