2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCrestere cu pasi mici la bursa

Crestere cu pasi mici la bursa

» Anuntarea rezultatelor Erste Bank, unde BCR contribuie cu aproape 25% la profitul grupului, le-a dat sperante investitorilor SIF.
» Publicarea majoritatii rapoartelor semestriale pana la jumatatea lunii poate aduce un tonus nou, in cazul in care profiturile se mentin solide.
» Intentia de rascumparare a actiunilor proprii, anuntata de Banca Transilvania si Impact, iar din segmentul Rasdaq de Ceramica Iasi, a oferit o doza de stabilitate cotatiilor.

Marti si miercuri au fost zile de reveniri timide la bursa, dand senzatia unei reveniri temporare la BVB, in ton cu pietele externe. La nivelul intregii saptamani, indicii au avut urmatoarea evolutie: BET crestere de 2,95%, BET-FI scadere de 0,82% iar RASDAQ-C crestere de 1,1%.
Suportul BET-FI de la 33.500 de puncte a rezistat bine marti, chiar daca bursele europene debutasera pe rosu, «decorelarea» de pe extern, fie si temporara, fiind interpretata ca o dovada a incetinirii trendului descendent. Miercuri am avut ziua Erste la BVB, anuntarea rezultatelor pe primul trimestru trezind cel mai mult entuziasmul detinatorilor de… SIF-uri. Desi profitul la nivel de grup a avansat cu numai 12% fata de perioada similara a lui 2007, BCR a avut o crestere de profit de 50%, pana la 150 milioane euro.

 

Interesant de remarcat este contributia subsidiarelor din ECE la profitul grupului: dintr-un total de 638 milioane euro, 152 vin din Romania, 236 milioane euro din Cehia, aproape 60 milioane din Slovacia, 54 din Ungaria, 32 din Croatia, 3,5 milioane euro din Serbia (Ucraina aduce deocamdata pierdere: 6,8 milioane euro). Mare parte a profitului grupului Erste vine deci din afara Austriei, iar BCR, cu o rata a cresterii de 50,7% in euro, este cea mai dinamica banca din grup. E drept, si Ceska Sporitelna a obtinut un profit in crestere cu 50%, ca si Erste Ungaria, dar in aceste cazuri e vorba de evolutii mai bune ale monedelor nationale fata de euro. Daca BCR isi mentine ratele de crestere in semestrul al doilea, atunci din profitul anualizat de 300 milioane euro, jumatate ar putea lua calea fondului de dividende, SIF-urile urmand sa primeasca 30% (45 milioane euro, 9 milioane de caciula). Or, daca ne raportam la cazul SIF Muntenia, societatea cu cel mai bun randament la dividende, cum anul trecut fondul alocat in acest scop a fost de 18 milioane euro, doar din contributia BCR si BRD s-ar putea asigura aproape 0,07 lei/actiune, cat s-a platit anul trecut).

 

Decizia rascumpararii propriilor actiuni poate oferi mai multa stabilitate preturilor de tranzactionare – Banca Transilvania si Impact sunt printre companiile cele mai afectate de valul de corectii din acest an – iar vanzatorii potentiali se mai pot linisti la gandul ca bid-urile vor capata mai multa consistenta in curand. Banca Transilvania va putea rascumpara pana la 5% din capitalul social la un pret pe actiune cuprins intre 0,2 si 0,4 lei (aproximativ 0,3 lei este valoarea actuala), iar Impact vizeaza maximum 4% din actiuni la preturi cuprinse intre 0,1 si 0,5 lei (0,2 lei/actiune in prezent). Dincolo de efectul benefic pentru cotatii, rascumpararea propriilor actiuni are si aspecte negative, afectand profiturile viitoare ale emitentilor in cauza prin blocarea unor sume importante de bani.
Apetitul pentru investitii ramane redus, chiar si in conditiile unor preturi atractive. E inca prea devreme pentru a afirma ca s-a atins fundul sacului, bursa noastra depinde foarte mult de climatul extern, investitorii straini fiind in masura sa imprime trendurile pe termen lung." Alin Brendea, director de operatiuni Prime Transaction

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă