16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialLiberalizarea comertului mai are de asteptat

Liberalizarea comertului mai are de asteptat

Reuniunea de la Geneva a Organizatiei Mondiale a Comertului s-a incheiat cu un nou esec al negocierilor privind liberalizarea comertului, din cauza unui dezacord asupra taxelor de import pentru produsele agricole.

Directorul general al OMC, Pascal Lamy, care a avut initiativa noii runde de negocieri, nu a putut decat sa constate esecul acestora. Acest lucru inseamna, de fapt, un nou esec al Ciclului de la Doha, care in 2001 propunea liberalizarea comertului mondial pana la sfarsitul lui 2004, termen ce a fost imposibil de respectat, suferind amanari succesive. Negocierile de la Geneva au esuat din cauza unui dezacord privind importurile de produse agricole, mai precis nivelul de la care o tara poate mari taxele vamale pentru produsele agricole de import pentru a-si proteja propriii producatori.

 

Reprezentantul Indiei a cerut ca pragul sa fie coborat la doar 15%, in timp ce SUA au cerut un prag de 40%, aratand ca un nivel prea scazut ar deveni un instrument pentru protectionism, o bariera comerciala. Negocierile de la Geneva au aratat ca divergentele dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, care au transformat reuniunea OMC de la Cancun (Mexic) din 2003 intr-o confruntare nord-sud pe tema agriculturii, sunt departe de a fi fost solutionate. S-au constatat si disensiuni intre tarile membre ale UE, noua dintre acestea, in frunte cu Franta si Italia, manifestandu-si public opozitia fata de concesiile facute de comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, care a negociat in numele celor 27.

In timp ce majoritatea partenerilor importanti din OMC au deplans insuccesul negocierilor de la Geneva, ministrul italian al Agriculturii, Luca Zala, a declarat ca un esec este preferabil unui acord incheiat "cu orice pret", care ar fi "penalizat" agricultura europeana si a tarilor dezvoltate, in general. Agricultorii japonezi
s-au declarat, de asemenea, satisfacuti de esecul negocierilor, desi pozitia oficialilor lor a fost contrarie. Asociatia braziliana de comert exterior si-a manifestat ingrijorarea fata de faptul ca, in absenta unor reglementari la nivel global, Brazilia, unul dintre principalii exportatori de produse agricole, este practic izolata, intrucat nu are acorduri bilaterale cu principalii sai parteneri, SUA si UE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă