13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNumarul constructiilor scade

Numarul constructiilor scade

» Numarul autorizatiilor de constructie emise in luna iunie, in raport cu luna precedenta, a scazut cu 2,4%.

» Scaderile din sectorul constructiilor de locuinte sunt compensate de cresterile la lucrarile de infrastructura.

Cu toate ca in iunie pe piata imobiliara s-a observat o incetinire in ceea ce priveste numarul autorizatiilor de constructii, in primul semestru din acest an s-a inregistrat o crestere cu 12,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Analistii imobiliari apreciaza scaderea din luna iunie ca fiind una deja previzionata, urmand tendinta generala a pietei de real estate, dar pe ansamblu se estimeaza ca pana la sfarsitul anului piata romaneasca a constructiilor isi va pastra pozitia fruntasa de crestere in spatiul european, la fel ca in 2007.  

30.000 de autorizatii in sase luni
Numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele sase luni a crescut cu 12,9% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, la 29.394 permise, conform INS.
Suprafata utila pentru care au fost emise autorizatii s-a ridicat in iunie la 1,64 milioane de metri patrati, comparativ cu 1,1 milioane de metri patrati in luna iunie 2007.

In luna iunie au fost eliberate 6.137 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6% peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent.
Comparativ cu luna mai, numarul de autorizatii eliberate in iunie a scazut cu 2,4%.
"Numarul autorizatiilor de construire eliberate in luna iunie, mai mic decat cel din luna mai, nu reflecta ritmul constructiilor din Romania sau mersul pietei imobiliare, deoarece acest numar nu se refera strict la noile constructii. Atunci cand se elibereaza o autorizatie de construire, aceasta poate avea mai multe scopuri: pentru mici modificari care se efectueaza intr-un apartament banal de bloc, pentru imprejmuirea cu gard a unui teren viran, renovari exterioare ale unei case mai vechi sau constructia din temelii a unui nou imobil", a declarat Olga Chitan, consultant EuroMetropola.

Scaderi asteptate
Laurentiu Plosceanu, prese-dintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), considera insa ca scaderea inregistrata in constructii in luna iunie este una simptomatica, fiind efectul generat de criza imobiliara generala manifestata in special in SUA, dar si pe continentul european. Plosceanu considera ca nu este vorba de o "scadere sezoniera",  insa apreciaza ca nu exista motive deosebite de ingrijorare pentru piata din Romania: "Au existat estimari inca de la inceputul anului privind comprimari pe piata imobiliara. Pe ansamblu, in semestrul doi nu asteptam scaderi mai mari de 5-7%, ceea ce nu este ingrijorator daca privim la ceea ce se intampla in Spania, Franta sau alte tari din Uniunea Europeana.

COMPENSARE
Scaderile din sectorul constructiilor de imobile rezidentiale vor fi compensate de cresterile in domeniul infrastructurii, considera reprezentantii antreprenorilor. "La sfarsitul lui 2008 cresterea inregistrata in domeniul constructiilor va fi doar cu cateva procente mai mica decat cea inregistrata in 2007. Se vor reduce putin cresterile in domeniul rezidential, care vor fi insa compensate de lucrarile de infrastructura", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă