16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImportul de autovehicule s-a redus substantial

Importul de autovehicule s-a redus substantial

Importul de autovehicule s-a temperat substantial, inregistrand in primul semestru al anului o crestere cu doar 14,7%, la 125.272 unitati, in comparatie cu primele sase luni ale anului trecut, cand importurile de autovehicule au crescut cu 55,4%. Exportul a atins nivelul record de 77.402 unitati, in crestere cu 30,9% fata de anul trecut, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Productia nationala de autovehicule a crescut cu 8%, la 133.319 unitati  (Automobile Dacia fiind singurul constructor auto activ din Romania), iar vanzarile de autovehicule noi din Romania au crescut cu 3,7% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 176.429 unitati. Acest avans a fost sustinut de livrarile vehiculelor comerciale usoare si autobuzelor, in timp ce vanzarile de autoturisme au scazut cu 0,9%. "Avem, astfel, la jumatatea anului 2008, o piata auto care tinde sa se consolideze pe anumite volume, fiind totusi determinanta pentru 2008 evolutia din a doua parte a anului, perioada in care noua taxa pe poluare, dar si programul de innoire a parcului auto vor actiona simultan, dar cu efecte contrare asupra pietei de autoturisme", au spus oficialii APIA.
Dacia ramane in continuare cea mai bine vanduta marca de pe piata auto din Romania, cu 45.828 autovehicule livrate in sase luni, echivalentul unei cote de piata de 26%.
In ceea ce priveste clasamentul celor mai bine vandute modele de import, acesta este condus de Renault Clio (6.150 unitati), Skoda Octavia (5.355 masini), Ford Focus (4.321 unitati), Renault Megane (3.836 unitati) si Kia C’eed (3.638 automobile). 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă