Pana in 2013, Romania va beneficia de 307,6 milioane de euro pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii. Din suma totala, 230,714 milioane de euro reprezinta asistenta Uniunii Europene, iar diferenta provine din bugetul de stat. Sumele alocate pentru anii 2007 si 2008 din Fondul European de Pescuit sunt de 15,2 milioane de euro, respectiv 22,2 milioane de euro, la care se mai adauga contributia publica de 25%. Pentru perioada 2007-2013, 6 milioane de euro vor fi folositi pentru incurajarea consumului de peste de catre populatie. Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 a fost lansat ieri la Neptun.
"Viitoarele actiuni de publicitate si reclama vor urmari sa schimbe comportamentul consumatorului, cu argumente legate de o alimentatie sanatoasa, astfel incat acesta sa cumpere in mod constant produse piscicole", a declarat Gheorghe stefan, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, citat de Rompres.
Datele statistice arata ca piata pestelui din Romania este relativ mica in comparatie cu cea a tarilor membre ale Uniunii Europene. Cifra de afaceri a acestui sector este estimata la circa 40 milioane de euro, suma la care mai trebuie adaugata si piata neagra, estimata la circa 30% din total.
In Romania, consumul anual de peste este de circa 4,5 kilograme/locuitor (conform statisticilor oficiale, fara a include pestele provenit de pe piata neagra), in timp ce in tari precum Spania si Portugalia consumul este de 45 kg, respectiv 48 kg/locuitor.