2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul introduce managerul public

Guvernul introduce managerul public

» Guvernul Tariceanu a adus modificari statutul functionarului public, introducand functia de manager public prin adoptarea unei Ordonate de Urgenta publicate in Monitorul Oficial din 30 iunie.

» Prin emiterea acestei ordonante, Executivul urmareste sa-i inlocuiasca pe toti sefii administratiei publice centrale si locale incomozi cu oameni loiali partidului.

In perioada urmatoare se vor pune in aplicare procedurile privind desemnarea in fruntea institutiilor descentralizate a asa-zisilor manageri publici, care ii vor inlocui pe actualii directorii executivi din administratia locala si centrala. "In acest moment, mai sunt in functie la sefia unor institutii descentralizate, in tara, cam 30% persoane care apartin PD-L sau altor partide din opozitie. Schimbarea denumirii de «director executiv» cu cea de «manager public» nu presupune decat schimbarea unor oameni cu altii", ne-a declarat un sef de directie judeteana, direct vizat de aceasta schimbare. Acesta ne-a precizat ca Guvernul nu a reusit sa-i inlocuiasca pe toti directorii executivi din institutiile locale proveniti din PD-L, care au devenit functionari publici. "Asa s-a gasit o formula juridica pentru a-i elimina pe toti care nu apartin PNL", ne-au mai relatat sursele citate. Directorul in cauza a tinut sa ne precizeze ca pentru ocuparea postului de manager public se va organiza un proces de selectie, un concurs si se va tine cont de intrunirea unor criterii.
"Pentru a participa la concurs, trebuie sa urmezi niste cursuri de un an sau de doi, la Institutul National de Administratie (INA). Dar pentru a intra la aceste cursuri trebuie sa fii selectat. Iar INA se afla sub controlul direct al Ministerului de Interne si Reforma Administratiei Locale, directorul Institutului fiind omul PNL", au mai spus sursele noastre.

Acestea ne-au specificat ca pe perioada desfasurarii procesului de selectie, ar putea fi numit in fruntea institutiilor descentralizate un director interimar, care sa "tina locul cald" viitorului manager public. "Selectia incepe anul acesta, va dura doi ani, fiind pregatiti liberali loiali care sa ocupe posturile din institutiile publice", au adaugat sursele citate. Potrivit ordonantei de urgenta, functia de manager public va fi ocupata de absolventii unui program de formare specializata, care va dura un an sau doi. Promovarea programelor de formare se face de catre MIRA, iar recrutarea si selectia este realizata de Institutul National de Administratie. Cei selectionati trebuie sa fie absolventi de facultate si sa aiba experienta de cel putin un an in sectorul public. Ordonanta prevede ca functia de manager public este structurata pe trei grade profesionale: asistent, principal si superior.

"Managerul public isi desfasoara activitatea in subordinea directa a unui inalt fucntionar public", se mai spune in actul normativ al Executivului. Astfel, managerul public va fi subalternul prefectului, in cazul administratiei locale, sau al directorilor generali din minstere, la nivelul administratiei centrale.
Ordonanta da mai multa consistenta postului de manager public decat celui de director executiv, care devine intr-o forma sau alta inamovibil, el depinzand doar de corpul functionarilor publici.
De alfel, un manager public primeste un salariu mai mare cu aproape 50% fata de un actual sef de institutie publica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă