2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialActiuni "bune" sau actiuni in crestere

Actiuni „bune” sau actiuni in crestere

» Primul semestru de scadere din ultimii 7 ani la BVB a gasit piata la preturile si volumele din 2005-2006.
» Bursele sunt pline in aceste zile de actiuni "bune" (sau ieftine). Problema este ca acestea pot deveni peste cateva luni si mai ieftine.
» CNVM a anulat suspendarea actiunilor SIF Transilvania provenite din majorarea de capital. 546 de milioane de actiuni vor intra luni in conturile investitorilor, iar presiunea la vanzare poate aduce noi corectii.

Strategia "buy and hold" (cumpara si pastreaza) face uneori si victime; nu in toti investitorii zace cate un Warren Buffet. La inceputul saptamanii, pretul actiunilor General Motors (GM) a scazut, de pilda, la cea mai mica valoare din 1954, investitorii temandu-se ca pretul mare al petrolului va duce la un declin si mai pronuntat al vanzarilor companiei. Numai in iunie, cotatiile au pierdut 35%, datoriile GM fiind de 16 miliarde dolari, la o capitalizare de 6,5 miliarde. Cum credeti ca s-ar simti un investitor care a mizat in tot acest timp pe actiuni GM? Sa pierzi toata cresterea din 54 de ani nu e usor de suportat, chiar daca numai din dividende, pretul platit initial ar fi fost acoperit intre timp.

Lectia pe care investitorii romani o invata pe buzunarul lor, in acest zile, este ca nu conteaza sa ai actiuni bune pe o piata in scadere. Bursele anticipeaza situatia viitoare a economiei, iar scaderile din iunie vin tocmai pe fondul ingrijorarilor ca marile economii ale lumii vor incetini serios din cauza preturilor mari la energie. Inflatia in crestere rupe din puterea de cumparare a consumatorilor afectand vanzarile companiilor, traumatizate oricum din cauza scumpirii finantarilor. Pretul actiunilor se formeaza pe seama unor multipli bursieri, unde rolul principal il joaca raportul dintre cotatii si profitul pe actiune. Or, desi pentru mai multe actiuni PER-urile par deosebit de atractive acum, acestea pot deveni chiar mai mici in trimestrele viitoare.

Daca sunteti investitori pe termen foarte lung, e OK, va puteti asuma un declin prelungit al burselor, chiar si de 2-3 ani (un an se implineste in iulie). Daca aveti insa un orizont de plasament mai ingust (precum majoritatea investitorilor activi la BVB), sfatul nostru este sa asteptati semnale clare de intrare din partea analizei tehnice. Iar in acest moment, cu preturile actiunilor sub toate mediile mobile decente, e mai bine sa stati de-o parte. Suntem, sceptici ca in semestrul al doilea al anului vestile macro sau corporatiste vor fi bune.

CNVM a anulat suspendarea actiunilor SIF Transilvania, iar 546 de milioane de noi actiuni sunt gata sa intre in piata de luni. Investitorii care au ramas in actionariat dupa majorarea de capital de anul trecut au iesit mai putin sifonati decat in cazul celorlalte SIF-uri, dar presiunea mare la vanzare poate deteriora si mai mult cotatiile. Cei care au vandut actiunile dupa data de inregistrare (un maxim a fost pe 27 iulie 2007 – 2,97 lei) au iesit insa cel mai bine: si-au recuperat o parte din bani si mai au de primit in plus un numar egal de actiuni din majorarea de capital, dar la jumatate din valoarea de dupa ajustare (1,1 fata de 2,2 in 16 mai 2007).

Daca piata merge prost, e posibil ca acestia sa devina cei mai dornici vanzatori saptamana viitoare. Afacerea cea mai proasta a fost pentru cei care au reintrat imediat dupa maximul din iulie anul trecut, pentru ca pierderile depasesc 50%.
Daca criza de lichiditate avea un final previzibil, nimeni nu pare sa stie acum cand se vor calma preturile la energie si se vor diminua pulsiunile inflationiste, fapt ce genereaza nesiguranta pe pietele de capital si un apetit sporit pentru lichiditate."
Alin Brendea, director operatiuni Prime Transaction.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă