-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăEconomieBani pentru infrastructură s-au dat la rectificarea anterioară

Bani pentru infrastructură s-au dat la rectificarea anterioară

Un element încă neelucidat este cu ce raport va veni ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, la ședința de Guvern în care se va decide rectificarea bugetară. De acest raport vor depinde procentele de creștere a pensiilor și a alocațiilor pentru copii, precum și banii care vor rămâne, eventual, pentru alocații în infrastructură.

„În primul rând, este vorba despre raportul privind starea economiei şi a bugetului, la şase luni. De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face Comisia de Prognoză şi instituţiile internaţionale. În funcţie de aceste evoluţii, vom stabili procentul. Nimeni nu vă poate spune acest procent. Ministrul Finanţelor, când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10 la sută, a făcut-o pe baza unor date intermediare”, a explicat premierul Ludovic Orban.

La rectificarea bugetară din luna aprilie 2020, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației primise în plus un miliard de lei pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală, iar Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a primit în plus 135 de milioane de lei pentru subvenții destinate unor operatori economici din subordine.

Din acest motiv, se poate presupune că aceste două ministere nu vor mai primi bani în plus la rectificarea din următoarele zile.

Cele mai costisitoare programe de infrastructură care ar necesita bani sunt magistrala de metrou din Drumul Taberei (care trebuia dată în folosință la 30 iunie și despre care acum nu se mai vorbește nimic) precum și programul de extindere a rețelei de autostrăzi.

„Nu trebuie doar să semnăm că vom avea o autostradă, trebuie să începem aceste autostrăzi anul acesta, sunt autostrăzi pe care le doresc românii. Și celelalte mari obiective pe care le avem, spitale regionale”, explica, acum o lună, ministrul Florin Cîțu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă