» Avertismentul aplicat de Calin Popescu Tariceanu liderilor de filiala cu rezultate sub media partidului, inclusiv la adresa lui Ludovic Orban, a scos la iveala un conflict ce mocnea de multa vreme in PNL.
» In PNL se contureaza o puternica tabara contra PSD. Ludovic Orban a declarat deschis ca nu se simte confortabil langa Hrebenciuc, Mitrea, Nastase si Iliescu.
» Personaje alaturi de care insa premierul Tariceanu si Bogdan Olteanu au fost acuzati ca s-au simtit confortabil dupa eliminarea de la guvernare a PD.
Ludovic Orban a fost acuzat de lideri ai partidului, printre care si premierul Tariceanu, ca ar fi purtat in timpul campaniei electorale de la Bucuresti unele discutii cu presedintele Traian Basescu. Despre autorii unei asemenea teorii, Orban spune ca au sigur temperatura. "Este adevarat ca nu ma simt foarte confortabil cand vorbesc cu Hrebenciuc, Nastase, Mitrea si Iliescu, este adevarat ca in toate dezbaterile din interiorul PNL eu am fost in pozitie rezervata in privinta oricaror intelegeri cu PSD si intotdeauna am sustinut o politica autonoma pentru PNL, astfel incat PNL sa isi poata permite sa fie in pozitia de partid dominant, si nu in pozitia de partid secundar", a declarat ieri deschis Ludovic Orban. Acesta a afirmat ca PNL trebuie sa lase usi deschise spre negocieri cu PD-L. De altfel, sunt destule organizatii in tara care au urmat exact aceeasi linie, incheind intelegeri cu democrat-liberalii privind constituirea de majoritati la consiliile judetene si locale, tocmai datorita conflictelor existente cu PSD, a incompatibilitatilor constatate intre cele doua partide timp de 18 ani. De exemplu, la Buzau si Arges liberalii nu aveau cum sa constituie alianta cu social-democratii, tinand cont de razboiul purtat de PNL cu baronii locali ai PSD. La Buzau PNL s-a inteles cu PD-L pentru constituirea majoritatii la Consiliul Judetean. "Nu puteam sa ne aliem cu Ion Vasile, presedintele PSD Buzau.
Este o alianta locala care tine cont de realitatea politica a noastra in judet", ne-a declarat presedintele PNL Buzau, Cristinel Baciu. Despre situatia din Arges, deputatul PNL Adrian Miutescu ne-a explicat ca este imposibil ca partidul sau sa ajunga la o intelegere cu PSD condus de Constantin Nicolescu. "Noi am dezavuat timp de 18 ani politica baronilor PSD, care au condus in mod discretionar judetul din 1990", ne-a precizat presedintele Organizatiei Arges, Adrian Miutescu. Interesant este faptul ca aliatii lui Orban, care au sarit rapid in apararea sa, au fost Crin Antonescu si Norica Nicolai, cunoscuti ca liderii liberali care au criticat in diverse momente unele decizii luate de Tariceanu. Crin Antonescu a recunoscut si el ieri ca "nimanui din PNL nu-i este foarte drag PSD". La Antonescu insa diferenta de nuanta este legata de o alta viziune: "PSD n-a incercat insa niciodata sa dizolve PNL, pe cum a incercat Traian Basescu cu PNL". De altfel, si Antonescu, si Norica sunt cunoscuti pentru pozitiile lor anti-Basescu si anti-PD-L. Conflictul dintre Tariceanu si Orban constituie inceputul disputei pentru presedintia PNL, un adversar al lui Tariceanu fiind chiar Ludovic Orban. In 2009 va avea loc Congresul PNL, cand vor avea loc alegeri pentru presedintia partidului. Daca Orban ar castiga, ar putea determina o apropiere a PNL de PD-L. De altfel, Basescu si liderii PD-L au declarat de mai multe ori ca "tradatorul" Aliantei D.A. este Calin Popescu Tariceanu, dar sunt deschisi unei intelegeri cu PNL, insa fara premierul Tariceanu in fruntea partidului.
Sursele noastre spun ca Tariceanu, in calitate de presedinte al PNL, va propune la Delegatia Permanenta, ce va avea loc duminica, dizolvarea conducerii PNL Bucuresti si numirea unei conduceri interimare colective, sub pretextul intaririi partidului pentru alegerile parlamentare.
Din noua structura ar urma sa faca parte Bogdan Olteanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban si ar urma sa fie coordonata de insusi presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu.
» Noul prefect, fost apropiat al lui Cozmanca
Catalin Deaconescu a fost demis ieri din functia de prefect al Bucurestiului, fiind numit inspector guvernamental. Noul prefect interimar este Ion Tincu, director adjunct al Corpului de Control din Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Tincu a fost consilier juridic la Secretariatul General al Guvernului in perioada 1998-1999 si consilier juridic superior in Ministerul Functiei Publice, condus de Vlad Rosca intre 1999-2000. Apoi Ion Tincu a ajuns la Corpul de Control al Ministerului de Interne in 2003, numit de Octav Cozmanca in Guvernul Adrian Nastase. Catalin Deaconescu a declarat ieri ca se face vinovat de prietenia lui cu Ludovic Orban, Norica Nicolai si Crin Antonescu, acesta fiind motivul pentru care a fost demis. "Decizia luata de Guvern este una ilegala si ma gandesc sa dau in judecata Executivul". Prim-ministrul i-a cerut lui Deaconescu sa fie atent la ce declara si l-a acuzat de greseli facute in timpul campaniei electorale.