16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSummitul provocarilor

Summitul provocarilor

» Liderii UE care se reunesc azi si maine vor incerca sa se concentreze asupra cresterii pretului petrolului si al alimentelor, nu asupra consecintelor respingerii de catre Irlanda a Tratatului European.

Summitul ue care incepe azi la Bruxelles nu va putea aduce solutii la criza declansata de respingerea de catre Irlanda a Tratatului European, intrucat problema trebuie analizata extrem de serios si este nevoie de timp, a explicat Janez Jansa, premierul Sloveniei (care exercita presedintia semestriala a UE).
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat ca summitul UE trebuie sa aduca raspunsuri la problemele concrete ale cetatenilor europeni, cum ar fi cresterea pretului petrolului si al alimentelor, si nu sa "cada in capcana" dezbaterii referendumului irlandez.

Liderii europeni vor discuta si adopta un text care arata "preocuparea Consiliului European fata de cresterea continua a pretului petrolului, ca si fata de consecintele sociale si economice". Pe termen scurt, prioritatea o constituie "luarea unor masuri pentru atenuarea impactului pretului ridicat al petrolului asupra categoriilor cele mai sarace". Responsabilii europeni avertizeaza insa ca problema "nu poate fi rezolvata peste noapte" si ca este nevoie de o strategie pe termen mediu si lung. Propunerea presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, de plafonare a TVA-ului pentru carburanti a fost respinsa de ministrii de Finante ai zonei euro, iar patronatul european a descurajat initiativele fiscale, avertizand ca "nu crede ca se poate interveni pentru corectarea preturilor" de pe piata energetica, solutia constand in reducerea consumului si in noile tehnologii.

 

» Sustinere
Romania, care va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, va sustine la Consiliul European continuarea ratificarii Tratatului de la Lisabona. Acesta "nu trebuie abandonat", intrucat "proiectul european trebuie sa mearga inainte", a declarat ieri premierul Tariceanu, adaugand ca Romania "spera in gasirea unei solutii pentru continuarea si finalizarea cu succes a procesului de ratificare". In afara participarii la Consiliul European, care mai are pe agenda evolutiile politice din Balcanii de Vest si dimensiunea estica a politicii de vecinatate, presedintele Traian Basescu a fost invitat si la lucrarile summitului Partidului Popular European.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă